Funk. Soul. Grooves. Moves…and sexy as hell. Alles wat je lekker vindt aan Prince…maar dan door anderen. Ok, en een paar pareltjes door de meester zelf. Claudy Lubbers maakte ‘m.

Enjoy!

 

Liner notes:

Prince! Muzikale liefde voor het leven, maar pas nadat ik hem voor het eerst zelf live zag in 2007 tijdens één van zijn 21 nights in Londen.

Inderdaad, ruim na de hoogtijdagen van Purple Rain en Sign of the Times. Voor mij als tiener uit de provincie was deze flamboyante funkartiest toentertijd tien bruggen te ver, nu al lang niet meer ;-). Na de overweldigende live-ervaring in Londen heb ik de schade snel ingehaald en inmiddels ben ik een echte die-hard-fan.

Natuurlijk liep de kaartverkoop voor zijn komende concert in de Ziggodome uit op rokende servers. Wie wil er nu niet deze muziekheld in levende lijve zien?! Want oude fans en nieuwe fans weten: ruim dertig jaar na zijn carrierestart is hij nog even magisch en energiek op het podium als toen!

Om goed op te warmen voor dat concert een lijstje met artiesten die Prince hebben beïnvloed en artiesten die door Prince beïnvloed zijn. Enjoy!

1. Thank you (Falettinme Be Mice Elf Agin) – Sly & The Family Stone

Opwinding vorig jaar op North Sea Jazz: Prince blijkt onverwacht in tha house! Stond hij toch zomaar mee te jammen tijdens het concert van zijn vriend Larry Graham.

De laatste plaat van Larry Graham (Raise up) is absoluut de moeite waard. Prince speelt op drie nummers mee (Raise Up, Shoulda, Coulda, Woulda en Movin’). Tip!

2. Paradigm – George Clinton ft. Prince

Een pareltje dat maar weinigen ontdekt zullen hebben. Funkgodfather George Clinton en Prince in een hypnotiserend funkduet uit 2005.

3. Tell me – Jesse Boykins III

Jesse Boykins III bewonderde Prince zo dat hij tijdens een eerste ontmoeting dichtsloeg en amper wat durfde te vragen. De enige vraag die over zijn lippen kwam was over het feit dat Prince vegetariër is. Onlangs kwam het uitstekende album Love Apparatus van Boykins III uit, met daarop een paar nummers die absoluut de Princevibe hebben.

4. Givin em what they love – Janelle Monae ft. Prince

Janelle Monae doet tijdens haar liveoptredens een heel aardige versie van Let’s go crazy. The man himself is fan van haar (niet zo gek, want ze is net zo’n fantastische entertainer, ga haar zien!) en beloonde haar met dit fijne duet op haar laatste album The Electric Lady.

5. If I take you home – Van Hunt

Van Hunt werd voorzichtig een erfopvolger van Prince genoemd. Slick, smooth, frisse en soms scheurende gitaars, funky basloopjes, fijne stem. Luister maar, heerlijk!

Zijn albums uit 2004 (Van Hunt) en 2006 (On the jungle floor) zijn erg goed. Een echte doorbraak bleef helaas uit voor Van Hunt.

6. 777-9311 – The Time

Niet het grijsgedraaide Jungle Love op deze compilatie maar 777-9311. Leadzanger Morris Day en Prince zij-aan-zij in dit nummer uit 1982, toen alles nog redelijk koek en ei was tussen Prince en de bandleden van The Time. Dat werd later wel anders, maar inmiddels zijn alle alphamannetjes weer tot bedaren gekomen en zijn de oude banden weer aangehaald.

7. 21st Century Live – Sam Sparro

Australier Sam Sparro hinkt tussen disco, pop en funk. Hij noemt Prince één van zijn belangrijkste invloeden en dat is te horen. Op zijn laatste album Return to Paradise staat een echt Prince-achtig nummer: Quarter Life Crisis. Helaas niet op Spotify anders was het zeker in dit lijstje terecht gekomen. De moeite van het opzoeken waard!

8. Like a feather – Nikka Costa

Een dame die snapt wat de funk inhoudt is Nikka Costa. Ze is een vriendin van Prince, en heeft al regelmatig met hem samen op het podium gestaan. Zo nodigde hij haar uit om te komen spelen op zijn eigen NPG-Music and Artfestival dat in 2011 georganiseerd werd in Kopenhagen. Andere muzikale vrienden die toen optraden waren Larry Graham, Raphael Saadiq (ooit bassist bij Prince), Paloma Faith, Janelle Monae en Chaka Khan.

9. Sugar daddy jam – D’Angelo

Een echte kroonprins was D’Angelo: met meer funk en ander muzikaal gevoel in zijn pink dan menig ander muzikanten. Zette zich graag af tegen Prince, vond dat het zijn tijd was. En leverde met Voodoo en Brown Sugar prachtige albums af die de vergelijking met het genie van Prince inderdaad aankonden. Maar waar Prince productief op en buiten het podium bleef, raakte D’Angelo in de vergetelheid. In 2012 was hij er ineens weer. Met een aantal grillige maar fantastische optredens (o.a. op North Sea Jazz, uren te laat, maar wat goed!) en hintte hij op een nieuw album. Dat er overigens nog steeds niet is. Beetje een luie kroonprins wel, jammer hoor.

10. Black Sweat – Prince

In 2006 verscheen het Princealbum 3121 met daarop dit nummer. In de bijbehorende videoclip zien we Prince en Celestina Aladekoba het ontzettend gezellig hebben.

Wij fans dachten dat Prince redelijk kuis was geworden na zijn bekering tot Jehovagetuige. Gelukkig valt dat mee, getuige deze clip.

Kijk zelf maar:

https://www.youtube.com/watch?v=_L4Y6RdJL1I

DJ Rashida komt ook nog even langs, een graag geziene gaste op de dansavondjes op Paisley Park.

11. Tell me something good – Rufus ft. Chaka Khan

Chaka Khan en Prince go way back: dit nummer deed hij ooit met India Arie en Stevie Wonder tijdens een BET-award Chaka Khan tributeshow. Prachtige beelden daarvan zijn te vinden op Youtube, zoeken maar!

12. People Pleaser – Andy Allo

Andy Allo is een vrij recente muze van Prince. Hadden ze een affaire, heeft ze hem overgehaald dat afrokapsel te laten groeien? Wat doet het er toe? Invloed op hem heeft ze zeker! De uit Kameroen afkomstige zangeres en gitarist ging prominent mee op tour in 2011 en maakte samen met Prince het uitstekende album Superconductor. Het titelnummer en ook de nummers Long gone en The Calm zijn coproducties. Andy Allo wordt ook nu nog ingeschakeld als er nummers moeten worden opgenomen. Zo doet ze de achtergrondkoortjes bij het laatst verschenen nummer The Breakdown.

13. Extralovable – Prince

Recent Princewerk: en weer die verwijzing naar Andy Allo. Zijn nummers worden ook weer meer sexy sinds deze dame in zijn leven verscheen. Live helemaal leuk als de NPG-horns meedoen.

14. Screams of Passion – The Truth

Screams of Passion (1985) is een nummer dat van The Family is, een bijproject van Prince. In dat bandje zat zijn toenmalige vriendinnetje, Susannah Melvoin, de tweelingzus van Wendy Melvoin die we hierna tegenkomen. Voor The Family schreef Prince Nothing Compares to you, in hun versie veel beter te pruimen dan in de Sinead O’Connerversie. Fijn fris funkbandje!

15. Strung out – Wendy & Lisa

Wendy & Lisa, vroege muzes van Prince, lid van The Revolution. Lisa Coleman verantwoordelijk voor toetsen en zang en Wendy Melvoin op (bas)gitaar en zang. In de vroege jaren tachtig beeld- en geluidbepalend op vele Princenummers als Kiss, Raspberry Beret, Mountains en Girls and Boys. Na het ontbinden van The Revolution in 1986 gingen Wendy & Lisa samen verder en maakten nog een paar aardige albums zoals Eroica waarop dit nummer staat.

16. A Love Bizarre – Sheila E.

Sheila Escovado ontmoette Prince in 1978 bij een concert van Al Jarreau. Ze werd een protégé van hem en samen scoorden ze in 1985 deze hit. Later maakte Sheila E ook enkele jaren deel uit van de begeleidingsband van Prince.

17. Stay – Soul Lifted – Liv Warfield

Liv Warfield leek jarenlang voorbestemd om op 20 feet from stardom te blijven. Zeer goede achtergrondzangeres, maar nog niet stoer genoeg om zelf het podium te domineren. Daar kwam dit jaar verandering in met haar eigen project The Unexpected. Natuurlijk nog met een flinke vinger van Prince in de pap, die haar onder andere de befaamde NPG-horns uitleende en veel deed aan de productie. Liv staat met deze stap op eigen benen. Benieuwd of we haar nog ooit in de backing vocals van Prince zien of dat dat geweest is. Ze staat komende zomer op North Sea Jazz, gaat dat zien!

18. Love .. thy will be done – Martika

Voor haar album Martika’s kitchen trok Martika de stoute schoenen aan en vroeg Prince haar te helpen met nieuwe songs. Dat leverde haar deze fijne ballad op, die in alles aan Prince’s werk doet denken. De koortjes a la Wendy & Lisa, de uithalen a la Sheena Easton, helemaal in lijn met werk uit de jaren tachtig.

19. How come you don’t call me anymore – Alicia Keys

Ook supersterren als Alicia Keys vallen voor de kracht van de songs van Prince. In 2002 bracht ze deze coverversie uit van How come you don’t call me anymore. Ze introduceerde Prince ooit eens tijdens een awardshow met de volgende woorden: There are many kings: King Henry the 8th, King Salomon, King James, King Kong, The Three Kings but there’s only one Prince. Ook gewoon fan dus, logisch!!

20. The Breakdown – Prince

Nadat Prince dit nummer tijdens liveshows zo nu en dan speelde smeekten fans hem dit nummer uit te brengen. Hij luisterde en deed dat hij zeer onlangs. Hopelijk is het geen true-story voor hem, want wat een liefdesverdriet spat er van af. Listen to me closely as the story onfolds, this could be the saddest story ever been told ..

We eindigen in mineur, maar dat is maar voor even, want voor je het weet levert dat concertbezoek weer een heerlijke purple high op!

– Claudy Lubbers