D’Angelo is terug. En hoe. We want more! Meer van die sound, die groove, die flow…En dat krijg je van Claudy Lubbers.

Enjoy!

Liner notes:

Met een flinke dosis zelfspot (If you’re wondering about the shape I’m in / I hope it ain’t my abdomen that you’re referring to – strofe uit het nummer Back To The Future (part 1)) keerde D’Angelo na ruim 14 jaar met het album Black Messiah plotseling terug op het muziektoneel. Niet zo strak meer in het vel als rond 2000, maar muzikaal gezien absoluut in vorm! Binnenkort treedt hij drie keer op in Nederland (2&3 maart in Paradiso Amsterdam en 4 maart in Tivoli-Vredenburg in Utrecht) met zijn begeleidingsband The Vanguard. Met daarin muzikanten die hun sporen verdiend hebben, zoals bassist Pino Palladino, gitarist Jesse Johnson, drummer John Blackwell en zangeres (en co-auteur van veel van de nummers op Black Messiah) Kendra Foster.

Nu kun je ter voorbereiding op die optredens natuurlijk in zijn drie albums (Brown Sugar, Voodoo en Black Messiah) duiken, maar nog leuker is het om te luisteren naar ander materiaal.

Door wie is Michael Eugene Archer (zoals D’Angelo in real life heet) beïnvloed, met wie heeft hij samengewerkt? Hierbij een lijstje ter inspiratie!

Smokey Robinson kreeg een mooie cover met Cruisin’ op Brown Sugar. Prince’s ’She’s always in my hair’ komt regelmatig voorbij tijdens concerten. Sly and the Family Stone en Curtis Mayfield verzorgen in dit lijstje de verbinding naar de geëngageerde kant van D’Angelo. Zijn bijdrage aan Red Hot + Riot past naadloos in die lijn. Marvin Gaye is een inspiratiebron gebleken voor spirituele nummers als Prayer. D’Angelo vertelde ooit eens tijdens een interview dat hij regelmatig droomt over Marvin Gaye en zich spiritueel verbonden voelt met hem, mooi voor hem en ons natuurlijk. De Ohio Players en Eddie Kendricks zijn overduidelijk beinvloeders op het zoetgevooisde vlak.

Een vreemde eend in de bijt lijkt Johnny Gill, maar is dat bij nader inzien niet. Met een vertolking van dit nummer stond D’Angelo namelijk als puber op de planken van het beroemde Apollotheater in Harlem New York tijdens de al even vermaarde Amateurnight. Feitelijk de start van zijn carriere. Verder veel nummers waarop D’Angelo samenwerkte en produceerde binnen het Soulquarian-collectief (een naam die gekozen werd vanwege de oververtegenwoordiging van Watermannen binnen de groep). Questlove, Bilal, Raphael Saadiq, Erykah Badu, Common, J Dilla, Q-tip, Pino Palladino en anderen werkten af en aan op elkaars albums onder deze vlag. De eigen sound klinkt in al die nummers onmiskenbaar door. Angie Stone (voormalig geliefde en moeder van een zoon van D’Angelo) en Jill Scott (tourmaatje) mochten natuurlijk ook niet ontbreken.

– Claudy Lubbers