An imaginary soundtrack based upon David Cassidy’s life. A fantasy biopic, told in songs by Sigur Rós, Rainbow, Glenn Campbell, Andrew Gold, Neil Diamond and Elton John. Your musical director: Niels Aalberts.

Liner notes:

Mijn favoriete soundtrack? Dat zijn er eigenlijk twee: ‘The Virgin Suicides’ en ‘Donnie Darko’. De laatste is ook mijn favoriete film, maar trek je daar niet al teveel van aan – ik kom zelden in een bioscoop of videotheek.

Beide films hebben ieder twee soundtracks. De bekendste produceerde Air in opdracht van regisseuse Sofia Coppola voor haar ‘Virgin Suicides’. Naast het prachtige ‘Playground Love’, de laatste keer dat het Franse duo een muzikaal potje brak, bestaat hun soundtrack vooral uit ‘score’: meer sfeer dan songs.

Ook ‘Donnie Darko’ heeft zo’n CD vol geluid dat pas met beeld tot leven komt. Met uitzondering van Gary Jules’ wereldhit ‘Mad World’, een cover van Tears for Fears, kan ik me er geen noot van herinneren. Des te meer van de treffende rits jaren ’80 hits die ook in de film te horen is. Zo suist hoofdrolspeler Jake Gyllenhaal onder de klanken van Echo & The Bunnymen’s ‘The Killing Moon’ op zijn racefiets de berg af. ‘Hè fijn, een regisseur met smaak’ flitste in de bioscoop door me heen. Oorspronkelijk wilde regisseur Richard Kelly ‘Never Tear Us Apart’ onder die openingsscène hebben, maar INXS gaf daarvoor pas toestemming bij de DVD-release.

Wijze les: de director’s cut is niet altijd beter.

Nog passender zijn Sofia Coppola’s muzikale keuzes voor ‘The Virgin Suicides’. Haar vijf maagden lopen rond in een van spanning zwangere, soft-focus buitenwijk. Coppola zocht er precies de juiste mix van classic rock, 70’s soul en singer-songwriters bij: Heart, Todd Rundgren, 10CC, Al Green, Gilbert O’Sullivan en het mooiste soft-porno liedje van Air’s klassieke debuutalbum. Gek genoeg zijn de soundtracks met die bepalende songs uit ‘The Virgin Suicides’ en ‘Donnie Darko’ veel lastiger te vinden dan die twee CD’s vol muzak. Zo moest mijn exemplaar van ‘The Virgin Suicides’ uit Canada komen.

In de jaren dat ik nog regelmatig in de bioscoop zat, was ik ook vaak te vinden bij De Subjectivisten, één van de eerste serieuze Nederlandse muziekblogs. Als tijdverdrijf bedachten die de CD-cirkel, een uitwisseling van adressen waarna je op basis van een thema een compilatie samenstelde, op CD-r brandde (dat deed je toen nog…) en opstuurde naar een onbekende. Lootjes-trekken voor muzieknerds dus. Ditmaal was het thema ‘soundtrack voor een fictieve film’. Mijn film mocht dan niet bestaan, de hoofdrolspeler wel: David Cassidy, het grootste tieneridool uit begin jaren ’70. ‘Life and Times of David Cassidy’ werd de mannelijke tegenhanger van ‘The Virgin Suicides’, met eenzelfde afgewogen mix van classic rock, melancholie, soul, soft-focus, indie- en collegerock, die ook zonder beeld een samenhangend verhaal moest vertellen. En hoewel mijn hoofdpersoon echt bestaat, is zijn muzikale biografie compleet verzonnen.

Na de titel en openingscredits zien we David op het hoogtepunt van zijn roem cruisen over Hollywood Boulevard, de radio op 10. ’Cut!’, flashback naar Davids jeugd, het malle beroep van zijn vader en zomers lang liggen in het gras. Onder het eindshot, de stadslichten van LA vanaf de Hollywood Hills, vertelt de muziek dat David na vele omzwervingen het geluk vindt en opnieuw een prachtige zomer tegemoet rijdt.

En daar tussenin? De beste films en mooiste muziek vertellen hun verhaal zonder al teveel uitleg. Ik beeld me in dat ook de songs op Life and Times of David Cassidy dat doen: hoe zijn tegenspeelster heet, waar en wanneer David haar ontmoet, welke tol de roem eist, hoe hij daarna zijn eigen weg vindt, hartverscheurend huilt als zijn Grote Liefde hem verlaat, maar er bovenop krabbelt en deze biopic zo z’n welverdiende happy end krijgt. Maar misschien heb ik het mis. In dat geval is ‘Life and Times of David Cassidy’ niets meer dan een verzameling van mijn favoriete muziek.

Artwork: Quinten Swagerman

Complete tracklisting:

1. Takk… – Sigur Rós
2. Since You Been Gone – Rainbow
3. Wichita Lineman – Glenn Campbell
4. Passing Through – Rare Bird
5. Irene – Caetano Veloso
6. I Saw Her At The Anti-War Demonstration – Jens Lekman
7. Lonely Boy – Andrew Gold
8. Make Your Own Kind of Music – Mama Cass Elliot
9. Sunday Morning (orig.: The Velvet Underground) – Matthew Sweet & Susanna Hoffs
10. Summer Breeze – Kool & The Gang
11. Sausolito Summernight – Diesel
12. Stay With Me – Lorraine Ellison
13. L’Appuntamento – Ornella Vanoni
14. Lost In The Paradise – Caetano Veloso
15. Goodbye Yellow Brick Road – Elton John
16. He Ain’t Heavy, He’s My Brother (orig.: The Hollies) – Rufus Wainwright
17. Sad Eyes – Josh Rouse
18. Beautiful Noise – Neil Diamond
19. Summer Is Over – Dusty Springfield