Skwwwiiieeeeekkkk!…De deur van de schatkamer gaat weer open. Voor de achtste keer. St Paul maakte in de Kippenvel-reeks wederom een editie om je vingers bij af te likken en daarna ook op te eten. Gouden parels en briljante diamantjes, zoiets. Kan je die eten dan? Nee, natuurlijk niet, die moet je gelijk doorslikken.

Enjoy!

Ps Kom je ook naar A Perfect Weekender op 20 & 21 december in Ekko (Utrecht)? St Paul is de host!

Ps 2 De vorige perfecte Kippenvellen vind je HIER.

Liner notes:
1. Alex G – Boy
Je bent op het net snel een potentieel genie. In het oerwoud van talent is het lastig verifiëren. Maar Alex G is de keiharde koning van de jungle. Zijn introverte liedjes vormen de meest bitterzoete echo van klassieke pop in de geest van Nilsson of Elliott Smith. Nuthin but a G thing!
2. Bread, Love, Dreams – Time’s The Thief
Vergeten Britse folk-band. Dit liedje is geschreven in 1969, maar voelt als een wandeling langs de eeuwenlange traditie van romantische muziek.
3. Little Jerry Williams – Your Man
Als Swamp Dogg zou Jerry Williams een aantal mooie soulplaten maken (vaak voorzien van opmerkelijke hoezen) of produceren voor anderen (Ruth Brown, The Drifters, Aretha Franklin, ZZ Hill), maar ook zijn eerste opnames (toen nog onder zijn eigen naam) zijn eindeloos ontroerend.
4. Destroyer – It’s Gonna Take An Aeroplane
Eén van de mooiste albums (Your Blues) uit het indrukwekkende oeuvre van Destroyer is deze maand opnieuw uitgebracht. Omdat je soms ook moet dromen met je ogen open.
5. Prefab Sprout – Bonny
De perfecte kitsch van Destroyer doet onherroepelijk denken aan Prefab Sprout en dan met name het album Steve McQueen. Het auditieve equivalent van kaarslicht.

6. Cold Beat – Tinted Glass

Zangeres Hannah Lew lijdt aan insomnia en een ernstige voorliefde voor girlgroups. Tel dat bij elkaar op en je krijgt dit soort melancholische liedjes. Het hele album is een winnaar.

7. The Sound – Cold Beat/ Heartland
De band Cold Beat is naar dit liedje vernoemd. Het is te vinden op de EP Physical World van The Sound waarmee het allemaal begon. Of beter gezegd: niet begon. Een gebrek aan erkenning en zware depressies werden zanger Adrian Borland uiteindelijk fataal. Maar wat zijn die eerste twee platen en deze EP nog steeds onovertroffen. (Cold Beat staat niet op Spotify, daarom in die lijst Heartland.)
8. Phil Cordell – Red Lady
Lang leve twitter, met name artiesten die veel van hun favoriete muziek posten. Dit liedje werd getipt door Temples. Phil Cordell was Dan The Banjoman en speelde in Breakwater en Tuesdays Children, maar Red Lady is zijn ultieme nugget.
9. Shirley Collins – Cherry Tree Carol
A sentimental fool is I, dus er moest een kerstliedje op deze compilatie. Cherry Tree Carol is een stokoude traditional, hier gezongen door Britse folk legende Shirley Collins.
10. Nick Cave – Lime Tree Arbour (must hear: de Live At The Royal Albert Hall versie)
Sinds 20.000 Days On Earth, de documentaire over (en min of meer door) Nick Cave, schalt deze akelig mooie uitvoering van Lime Tree Arbour weer regelmatig door een stereo of laptop bij mij in de buurt.
11. Silk Rhodes – Pains
De slijper van het jaar. Uitgekomen op het Stones Throw label. Check zeker ook eens de documentaire Stonesthrow: Our Vinyl Weighs A Ton.
12. Petite Noir – Chess
Een kloddertje 80’s wave hier. Een kloddertje postmillennium r&b daar. En dat dan weer uit Zuid Afrika.
13. Primal Scream – Velocity Girl
Destijds opgenomen in de bijbel van Britse indie, C86. Nog steeds onweerstaanbaar aanstekelijk. En in zijn eentje verantwoordelijk voor de carrière van The Stone Roses.
14. The Elgins – Heaven Must Have Sent You
Motown op haar best. Vaak gecoverd. Nooit overtroffen. Heaven Must Have Sent You!
15. Jeff Alexander – Come Wander With Me
Geschreven voor een gelijknamige aflevering van de serie The Twilight Zone. All time favorite liedje van de band Air.
16. SBTRKT ft. Raury – Higher
Does anything last forever? Ik weet het niet Raury, zolang jij maar gewoon doorbreekt in 2015 vind ik alles best.
17. Jaws – Gold
Een enorme indie-hit in Engeland het afgelopen jaar. Zelden gehoord hier.
18. Julian Cope – An Elegant Chaos
Is dit nou het Everlasting Love-thema, maar dan vertraagd? Sowieso het geluid van melancholie in de jaren tachtig. Extra punten voor de titel.
19. Ray Frazier – Loneliness
Het gaat maar door met die steengoede soul-reissues van het Jazzman label. De Ray Frazier & The Shades Of Madness EP is een tip voor iedere kerstboom.
20. Bishop Allen – Rain
Over hoe een perfect popliedje in vijf jaar tijd vergeten kan worden.
21. The Decemberists – Lake Song
Pfiff, die stem. Kippenvel. Punt.
– St Paul