St. Paul heeft waarschijnlijk de beste Perfect tot nu toe gemaakt. We hadden ‘m natuurlijk liever zelf in elkaar gedraaid – en we proberen het regelmatig – maar ere wie ere toekomt. Perfect Kippenvel is buitencategorie. 6 duimpjes krijgt-ie.

Liner notes:

1. Raphael Saadiq – Big Easy
Jawel jongens en meisjes (zijn er ook meisjes op de idisk?), de plaat van het jaar. Het was leuk die britpop, dankjewel jaren tachtig en bravo electro. Het is weer tijd voor jaren vijftig en zestig. The Way I See It valt haast uit elkaar van de veelheid aan future soul classics.

2. Aretha Franklin – One Step Ahead
Op bijna geen enkele cd meer te krijgen. Toch één van haar aller mooiste nummers. Op wonderlijke wijze verwerkt in Mos Def’s clubhit van alweer tien jaar geleden Miss Fatbooty.

3. Evie Sands – I Can’t Let Go
Na Tien Jaar Pop O Matic heb ik nog tot ver in de ochtend met de mensen van Belle & Sebastian in hun hotel plaatjes `zitten draaien. Dronken. Van geluk natuurlijk. Evie Sands bleek voor ons allen een voorliefde.

4. The Feelies – Only Life
Uiteraard is er dat album Crazy Rhythms met zijn, ehh, crazy rhythms, de overweldigende gitaarpartijen en al die raving reviews in de pers. Lang geleden. Only Life kwam veel later, is beduidend minder van kwaliteit, maar kent een stand-out titeltrack.

5. Suicide – Cheree
Als ik het wel heb, is dit het favoriete nummer van modern day hero James Murphy. Je ziet de Sofia Coppola film er zo bij. Een vragende blondine alleen aan een bar ergens op de wereld met Cheree op de jukebox. Zoiets.

6. Bloc Party – Tulips 12” remix
Hun albums zijn zwaar te verteren, maar de singles zijn altijd raak. Zelfs de b- sides, een ambacht dat ernstig aan het uitsterven is. Luister ook eens naar Version 2.0 (b-kant van The Prayer)

7. Joe South – Party People
Nee rockers, het origineel van Kula Shaker’s Hush is niet van Deep Purple maar van Joe South! De eerste twee platen van deze meneer kennen een status aparte. De hit Games People Play, de gospel-groover Walk a Mile In My Shoes, maar vooral het grootse Party People zijn verplichte kost. Party People is door haar strings, sound, intro en tekst vier minuten lang larger than life genieten geblazen!

8. Fontella Bass – I Can’t Rest
God wat lijkt haar stem toch op die van Aretha. En het is niet eens haar zus Irma. Het is Fontella! Bass, how low can you go? De baslijn van haar hit Rescue Me zit ook in dit nummer verstopt. Nooit een hit, wel een kraakheldere soulgem en leverancier van de strings uit Ladyflash van The Go! Team.

9. Love Is All – Make Out, Fall Out, Make Up
Geen Go! Team, wel een vergelijkbare euforie. Zelfs meetbaar aan die van Arcade Fire. Voor één nummer dan hé. Love Is All’s claim to fame heet Make Out, Fall Out, Make Up.

10. Earl Zinger – Go Round
Een exotische combinatie van de killer gitaarhook van Badly Drawn Boy’s Once Around The Block en The Sound Of Music, gezongen door de zanger van Galliano. Galliano? Iemand?

11. Bill Fay – I Hear You Calling
Het is al jaren feest in de re-issue department, zeker daar waar het de rijke natuur in het gebied tussen pop en folk betreft. Mijn favorieten zijn Kathy Smith, Karen Dalton en het meesterlijke album Time For The Persecution van Bill Fay.

12. Sibylle Baier – Tonight
Kippenvel tot op het bot.

13. Bobby Bland – Ain’t No Love In The Heart Of The City
Vergeten blues/ soul held. Begonnen in The Beale Streeters met BB King op gitaar, maar al snel zijn eigen weg gegaan met Ain’t No Love In The Heart Of The City als mooiste resultaat. Binnenkomen op een dansavond en je eerste biertje bestellen was zelden zo prettig als tijdens dit nummer. Speaking of such, houdt die Rock ’n Soul avonden in de gaten!!!

14. The Buckinghams – Kind Of A Drag
De wie? The Buckinghams! Feelgood 60’s popswinger. Niet echt een band om je ipod mee te vullen, maar dit nummer is een winner.

15. Friska Viljor – Arpeggio
Hun beste song tot op heden. Ik wacht nog steeds op het moment dat de toetsenist niet als een garnaal op het podium staat en ik dit nummer in volle glorie live kan horen. Ben bang dat ik daarvoor naar een ander land zal moeten.

16. Pete & The Pirates – She Doesn’t Belong To Me!
Waarom deze plaat zo weinig aandacht krijgt is me een raadsel. Het is alles wat de Strokes na hun eerste anderhalf platen niet meer gelukt is. Dit nummer is een delicaat stukje rockmanschap. Sweet and tender zou wijlen Isaac Hayes zeggen.

17. Antony – If It Be Your Will
Cover van Leonard Cohen te vinden op de soundtrack van de documentaire I’m Your Man. Een wonderlijke combinatie van Nina Simone, Everybody Hurts van REM en Cohens zwoele romantiek, gezongen door Antony op zijn en haar best.

18. World Party – And I Fell Back Alone
Sorry lieve mensen, het is Perfect Kippenvel en ik ga jullie achterlaten met een paar minuten van bittere droevenis. Wat een prachtlied. Voor meer verdriet, zelfmedelijden en zulks, houdt de Avond van het Kippenvel in de gaten :o)
Was leuk om te doen dit! – St Paul

Spotify: Perfect Kippenvel 1