Op 25 september j.l. overleed Kashif Saleem, een producer, songschrijver en zanger die met name in de jaren tachtig en negentig succes had. Onder eigen naam, en met producties voor artiesten als Evelyn ‘Champagne’ King en Howard Johnson. Guuzbourg maakte deze perfecte ode + onderstaande must read bijsluiter…
mi0001468565
Liner notes:

Op 25 september j.l. overleed Kashif Saleem, een producer, songschrijver en zanger die met name in de jaren tachtig en negentig succes had. Onder eigen naam, en met producties voor artiesten als Evelyn ‘Champagne’ King en Howard Johnson.
Kashif, zijn naam betekent ‘pionier’ of ‘ontdekker’ in het Arabisch, was een van de eersten die zwarte popmuziek (R&B, disco, funk) verelectroniseerde. De synklavier, een van de vroegste samplers, was zijn belangrijkste wapen. Hij maakte muziek die toentertijd klonk als van een andere planeet. Een hele funky planeet, waar bedden met satijnen lakens waren gedekt en geen druppel werd gezweet op de dansvloer, want dat was niet stijlvol. Muziek die ik associeer met Ferry Maat’s Soul Show, met Soul Glo, met scherpgeslepen bassen, beats die uit alle hoeken lijken te stuiteren en funky gitaarlicks. Dat Jimmy Jam & Terry Lewis (ik vrat hun producties in de 80s en 90s) zeer door Kashif zijn beinvloed, mag geen verrassing zijn.

Kashif was in liefhebberskring een grote naam. Hoewel hij in deze mooie IM op gelijk niveau wordt gesteld met Prince en Bowie, stopte de wereld niet even met doordraaien nadat zijn overlijden bekend werd. Begrijpelijk, maar wel jammer. DJ’s als Kirk Degiorgio en Spinna zetten eerbetoon-mixen online (hier  en hier), waaruit ik de nodige tracks heb geplukt voor mijn Perfect Kashif. Dank ook aan Phil Horneman (Wicked Jazz Sounds) voor de suggesties.

Ik heb gekozen voor B.T. Express, de eerste band waarin Kashif (toen nog Michael Jones, zijn geboortenaam) als 15-jarige meespeelde, voor eigen werk, voor producties waarmee hij indruk maakte (Evelyn King, Howard Johnson, Whitney Houston) en voor een track van Janet Jackson waarin Evelyn King’s I’m In Love als sample is gebruikt, een dikke tribute van Jam & Lewis aan hun leermeester.

Dit is gitzwarte muziek met levenslust, met funk, met pure lust, met innovatiedrang. Lees dit lange interview in Wax Poetics voor meer achtergrond

Guuzbourg