Ge-wel-dig, deze Perfect. Even handen schudden: mensen, Jonathan Richman… Jonathan, de mensen. Voor velen zal dit een échte ontdekking zijn, voor een selecter gezelschap is dit ‘ja, duh, dit vind ik dus al jaren geweldig’ en weer anderen vragen zich af waar wij ons zo druk over maken. Erik Verzijl is voor elke reactie verantwoordelijk in ieder geval :-).

Liner notes:

Door zijn gitaarspel en wat nasale stem is Jonathan een acquired taste, maar als je je in de Jojo-wereld verdiept, bestaat de kans dat je fan voor het leven wordt. Met een naïviteit bekijkt Jonatahn de wereld en schrijft daar Modern Love songs over. De laatste jaren treedt hij standaard op met drummer Tommy Larkins en ook zijn cd’s zijn spaarzaam ingevuld. Hij is erg geïnteresseerd in de Europese cultuur, getuige zijn songs over Johannes Vermeer en Vincent van Gogh (zijn oudere song Pablo Picasso is natuurlijk een classic!) en nummers in het Spaans en Frans. My Affected Accent is een mooi voorbeeld van zijn humorvolle kijk op zijn jeugd, hoe hij zich voordeed om in het gevlei te komen. Onderschat aspect is zijn gitaarspel, op de akoustische gitaar, getuige Sunday Afternoon en Broken promises.

Abu Jimal is een zeldzame track met maatschappijkritiek: en wel op het oneerlijke (?) proces tegen Black Muslim Jamal, verdacht en veroordeeld voor moord. Afsluiter is het aangrijpende As My Mother Lay Lying, een schrijnend verhaal over het sterven van zijn moeder in een verpleegtehuis. Iedereen die ooit in dat soort omstandigheden afscheid heeft moeten nemen van een geliefde zal dit gevoel herkennen en met kippenvel luisteren. – Erik Verzijl