In het bijsluiter verwoordt Hugo Vogel het geweldig: “Hiermee kwam een eind aan een opmerkelijk succesvolle carrière van de nogal sullig ogende Deutschendorf”. John Denver, haters gonna hate natuurlijk, heeft een aantal ongelofelijke hits op z’n naam staan. Zeker geen ‘ster’, eerder een quaker. Keurig gekapt en bebrild, maar luister naar Poems, Prayers & Promises en je hoort ineens John over hasjpijp-rokende weekenden zingen. Die John.

Liner notes:

Op 12 oktober 1997 overleed Henry John Deutschendorf. Het vliegtuigje dat hij bestuurde stortte in zee voor de kust bij Monterey, Californië. Deskundigen verklaarden later dat hij waarschijnlijk heeft geprobeerd het knopje van de benzinetoevoer te bedienen, dat, in afwijking van het ontwerp, was geplaatst op een plek achter de linkerschouder van de piloot. Daarbij heeft hij dan met zijn rechterbeen krachtig tegen de besturing van het vliegtuigje gestoten. Hiermee kwam een eind aan een opmerkelijk succesvolle carriere van de nogal sullig ogende Deutschendorf.

John Denver dus. Op koninginnedag staat er in een bak met te koop aangeboden LP’s  altijd wel een plaat van de koning van de softe countrypop. Meestal The Dutch Collection, want Denver was in de tweede helft van de jaren 70 ook hier erg populair en scoorde hit na hit. Annie´s Song, Take Me Home, Country Roads, Leaving On A Jetplane (!) en onweerstaanbare en even verschrikkelijke Thanks God I’m A Country Boy waren grote hits. Onze ouders lustten er wel pap van. Wij moesten er niets van hebben.

En ja, Denver heeft inderdaad verschrikkelijke plaatjes gemaakt. Calypso b.v, wat een zeiknummer. En dat duet met Placido Domingo: Perhaps Love, yak!

Maar toch, de meeste hits zitten in het geheugen gegrift. Onbewust ken je de woorden, de melodieuze wendingen. En je gaat je er goed van voelen.

En hoe graag je het misschien wilt ontkennnen: Denver kon echt wel wat. Niet alles was hij deed was even zoetsappig. Hij schreef vaak zijn eigen nummers, maar had, zeker in het begin van zijn carriere, ook een goede hand in het uitkiezen van covers. Readjustment blues b.v. van ene Bill Danoff over een terugkerende Vietnamveteraan. Of Spanish Pipedream van John Prine.

En als Denver zich in 1985, samen met Frank Zappa en Dee Snider (Twisted Sister), ten overstaan aan een Senaatscommissie niet had gekeerd tegen het censureren van popmuziek, had de muziekwereld er nu misschien wel heel anders uitgezien. Om die reden alleen al verdient hij een standbeeld. Daarom hier: Perfect John Denver (inclusief Perhaps Love, maar in de versie zonder Placido Domingo)