Bach had Pasen natuurlijk redelijk lang al in de container, met z’n Johannes-Passion, Matthäus-Passion en zijn cantates. Maar Leo Blokhuis heeft er eindelijk iets tegenover kunnen zetten: Perfect Jesus. 29 bloedjes. Prachtig, en natuurlijk volgens de heilige drie-eenheid: soul, rock & pop. Over lijden en belijden, over pijn en hoop tussen hemel en aarde. Mét geweldige bijsluiter.
Very merry Pasen.
(Perfects.nl, wat is dat eigenlijk? Nou, om precies te zijn DIT)
Kerst is het feest van het kindeke Jezus, van de romantiek en de glitterballen, van een stevige vakantie en veel gevoel voor nostalgie. Pasen hoort meer bij de net weer geopende pretparken en meubelboulevards. En toch is Pasen voor iemand met een beetje gevoel voor de christelijke traditie een veel ingrijpender feest dan Kerst. Niks geen sentimentele kribbetjes en babyplaatjes, het is de periode van lijden, verzoening, sterven en opstanding. Nieuw leven. Hierbij op dat inhoudelijke thema rond de figuur van Jezus gekozen liedjes: Perfect Jesus.
The Charloteers feat. Frank Sinatra – I’ve Got A Home In That Rock
Niet alleen de zwarte Amerikaanse artiesten begonnen in de kerk, Frank nam ook vroeg in zijn carrière gospel op. Zijn huis is op de Rots gebouwd, de bijbelse beeldspraak voor een leven geënt op de woorden van Jezus. Onmiskenbaar The Voice, in 1947 lid van The Charloteers.
Al Green – Belle
Succesvol soulzanger Al Green ziet een vriendin flippen, ze giet een pan kokend eten over het lijf van de zanger en beneemt zichzelf van het leven. Deze dramatische gebeurtenis maakt van Green een ernstig man: hij wil zijn leven drastisch wijden aan het werk voor de Heer. In dit lied de tweestrijd: Belle, it’s you that I want but Him that I need…
Johnny Cash – Redemption
Cash nam veel liedjes op voor en over Jezus, met fraaie titels als The Man In White en The Greatest Cowboy Of Them All. Deze is van American Recordings, zijn eerste met Rick Rubin uit 1994, een lied vanuit het perspectief van Jezus gezongen.
Gavin Bryars & Tom Waits – Jesus Blood Never Failed Me Yet
Bryars nam een dakloze op straat op en bouwde er een klassiek aandoend stuk omheen. Komt veel voor op kerstcompilaties, maar is natuurlijk een Paaslied.
Bruce Cockburn – One Day I Walk
Pasen is het feest van nieuw leven en voor christenen het feest dat vooruitwijst naar een beter hiernamaals. En daar zingt Cockburn in dit lied over. Er is een misschien nog wel mooiere versie – maar niet op Spotify – van Tom Rush.
Daniel Martin Moore – In The Garden
Van zijn prachtige bevlogen album In The Cool Of The Day, een wandelingetje met Jezus, met verwijzingen naar het Paradijs natuurlijk – of is het nou Gethsemané…
The Staple Singers – Heaven
Pops met kinderen, waaronder dochter Mavis, in gesprek met Jezus: als U bij mij bent, dan geloof ik in de hemel…
Ollabelle – Can’t Nobody Do Me Like Jesus
Groep met Amy Helm, de dochter van The Band-drummer Levon, die the Band-sfeer levend houdt in haar eigen groep.
Ry Cooder – Jesus On The Mainline
Als je ze zelf niet zo makkelijk schrijft, neem dan vooral liedjes die zo oud zijn dat je evengoed zelf het componistendeel opstrijkt – een veel toegepaste techniek van Cooder. Maar het nummer is er niet minder fraai om…
Aretha Franklin – Precious Lord Take My Hand / You’ve Got A Friend
Al op 14-jarige leeftijd neemt Aretha in 1956 haar eerste gospelalbum op, bijna niet meer te vinden. Daarna pas in 1973, het geweldige livealbum Amazing Grace, met preken van dominee Pa tussendoor. En als Aretha dan You’ve Got A Friend zingt, is het gewoon een gospel. Zeker als ze het vermengt met Precious Lord.
Bruce Springsteen – Jesus Was An Only Son
Het Paasverhaal vol drama door The Boss, van Devils & Dust.
Ben Harper – Picture Of Jesus
Ben, altijd al een ernstig type, hier met de geweldige Blind Boys of Alabama.
Amos Lee – Jesus
Van zijn geweldige album Mission Bell, gemaakt met zijn vrienden van Calexico. Een hulpkreet naar Jezus.
Bobby Whitlock – A Day Without Jesus
Droef lied van de geweldige Bobby Whitlock, ooit toetsenist in Derek & the Dominos. Dit is een latere versie van het nummer, dat Bobby aanvankelijk opnam in de jaren ’70. Zijn 4 jaren ’70-albums zijn nergens te krijgen, maar geweldig. Ik begrijp dat er binnenkort een compilatie van dat werk op Light In The Attic uitkomt.
John Grant – JC Hates Faggots
Cynische hartekreet van de homosexueel Grant, een aanklacht tegen de straffe volgelingen die een vermeend woord van Jezus als einde van een harteloze discussie zien.
Snooks Eaglin – I Must See Juses
Wij gunnen hem inmiddels een blik op Jezus, Snooks is in elk geval niet meer onder ons. Ooit was hij de bekendste straatmuzikant van New Orleans.
Los Lobos – Someday
Los Lobos staat niet bekend als een christelijk geïnspireerde band, maar op een outtake die op de 2CD verzameling Just Another Band From East LA terecht kwam, getuigt de groep van een vast christelijke overtuiging in het hiernamaals oog in oog te staan met the Savior.
Stevie Wonder – Jesus Children Of America
Van zijn geweldige album Innervision, een bemoedigend en inspirerend liedje, met en passant een aansporing om aan transcendente meditatie te doen.
Bob Dylan – I Believe In You
Dylan verraste vriend en vijand door eind jaren zeventig met drie zeer uitgesproken christelijke albums te komen. De schok was zo groot dat de albums wat negatiever het collectieve muziekgeheugen in zijn gegaan dan op basis van de liedjes gerechtvaardigd is. Maar dat vind ik dan…
U2 – Tomorrow
U2 ontstond in de Pinkstergemeente van Dublin en heeft die achtergrond altijd voorzichtig laten doorklinken op albums. Misschien wel nooit zo openlijk als in dit nummer van October: “Open up, to the Lamb of God, To the love of He who made the blind to see you, He’s coming back, He’s coming back, I believe it, Jesus is coming.”
Sam Cooke & the Soul Stirrers – The Last Mile Of The Way
The Two Sides of Sam Cooke heet een van de albums van Sam: zijn soul- en zijn gospelkant. Luister eens naar zijn gospelnummer Wonderful uit 1957. Een jaar later werd dat het seculiere Loveable. Duidelijker vind je de overgang van gospel naar soul nergens. Maar of het nou over Jezus of meisjes gaat, je gelooft alles als je Cooke hoort zingen.
Lost Dogs – Honeysuckle Breeze
Een supergroep – relatief begrip – in de relimuziek: vier frontmannen van alternatieve relibands vormen Lost Dogs. Eén daarvan is inmiddels overleden, de liedjes blijven onverminderd mooi en poëtisch. Over een stem die fluistert door de bomen. “Your lover knows your hungry heart’s still starving, For the gentle one who bids you come to Him.’
Larry Norman – Six Sixty Six
Norman zat eind jaren ’60 in de hippieband People uit San Francisco (hit: I Love You). Op hun hitalbum staat het nummer What You Need Is A Lot More Jesus And A Lot Less Rock & Roll. Larry wilde meer van dat soort liedjes, zijn label wilde dat niet. Daarom ging hij solo en richtte zijn eigen Solid Rock label op, exclusief voor christenartiesten. Zijn eigen platen zijn nog heel goed te doen, maar die aparte markt heeft ook een hoop muzikale ellende opgeleverd. Dit nummer, over Jezus verleiderlijke tegenstander de Duvel zelf, werd later gecoverd door Frank Black (Pixies).
Marvin Gaye – God Is Love
Van zijn magistrale album What’s Going On, mooier is vertwijfeling zelden muzikaal vorm gegeven. Op de uitgebredeide versie staat ook nog het instrumentale nummer, qua titel meer in lijn met deze serie: Jesus Is Our Love Song.
David Olney – Jerusalem Tomorrow
Prachtige vertelling over een antieke en klassieke kwakzalver, die een gerucht achterna reist: er schijnt in Jeruzalem iemand rond te lopen die de boel niet belazert en echt mensen kan genezen…
Sister Rosetta Tharpe – This Train
Stevige dame die gewapend met electrische gitaar, een flinke dosis techniek en een dijk van een stem de kroegen bestookte met de blijde boodschap.
The Doobie Brothers – Jesus Is Just Alright With Me
Oorspronkelijk van het hippiekoor The Art Rynolds SIngers uit San Francisco, later gedaan door The Byrds maar definitief op plaat gezet door de Doobies. In lijn met hits rond de jaren ’70 als “Spirit In The Sky” van Norman Greenbaum en “To My Father’s House” van Les Humphries Singers. – Leo Blokhuis