I Am Kloot’s songs zijn louter groeibriljantjes, stuk voor stuk. Live zijn ze briljant, maar deze compilatie is minstens zo goed. Ook nog eens een goed verhaal van samensteller Allard de Wijkerslooth, dat maakt het luisteren nóg leuker. Enjoy!

Liner notes:

“Ik ben geen popjournalist, muzikant of anderzins muziekprofessional, wel een liefhebber. Perfect I Am Kloot was dan ook echt een genot om samen te stellen. Het maken van zo’n compilatie geeft toch een beetje het High Fidelity gevoel. Ik heb er bewust voor gekozen om alleen nummers te kiezen van de 5 studioalbums; 4 van elke plaat. Behalve van het in mijn oren wat mindere album (maar echt geen slechte) Play Moolah Rouge.

I Am Kloot is een band die ik pas in 2003 ontdekt heb toen hun derde (titelloze) album verscheen: na het horen van Proof was ik verkocht. Sinds The State I Am In van Belle & Sebastian had een nummer me niet meer zo getroffen.

Veel mensen (lees: het internet) vinden hun debuut Natural History nog steeds de beste plaat. Voor mij niet. ‘Natural History’ is een prachtige CD vol breekbare liedjes en ijzersterke teksten, maar ik blijf trouw aan dat zwarte album met die witte letters uit 2003. Toen dit jaar de nieuwe plaat uitkwam had ik wederom een ‘Proof’-moment: ‘Northern Skies’ is een instant klassieker met een prachtige (zowel muzikale als tekstuele) verwijzing naar een van mijn andere favoriete Engelse liedjesmakers, Nick Drake. En daarmee het perfecte openingsnummer voor deze Perfect. Een tweede ‘Proof”-moment’ op Sky At Night was een nieuwe uitvoering van datzelfde ‘Proof’. Na lang twijfelen heb ik beide versies in deze compilatie opgenomen. Ik kon gewoonweg niet kiezen.

Deze compilatie bevat voornamelijk de rustige luisterliedjes van I Am Kloot. Niet dat ik de meer uptempo nummer niet mooi vind, maar ik vind de rustige nummers met een zachte drum, een ingetogen bas en een pingelende gitaar gewoonweg mooier. Voor mij is dat wat muziek moet zijn: drums, bas en gitaar. – Allard