Errol Brown is dood. De kale zanger van de Britse soulpopfunkband Hot Chocolate kwam in de jaren zeventig geregeld voorbij in uitzendingen van Top Pop, want ze scoorden dikke hits. Over het algemeen waren dat lichtvoetige popliedjes over de (vleselijke) liefde: You Sexy Thing, Girl Crazy, Every 1’s a Winner.

Maar, zoals dit in memoriam uit The Guardian terecht opmerkt: ze konden veel meer. Futuristische disco maken (Night Ride), die zo op de soundtrack van ‘Drive’ had gekund. Message songs schrijven die niet onder deden voor het betere werk van Curtis Mayfield (Could’ve Been Born in the Ghetto, Cicero Park, Amazing Skin Song). Of robotachtige boogietracks over de massale zelfmoord van volgers van sekteleider Jim Jones de hitparade inzingen (Mindless Boogie). De b-kant daarvan was trouwens ook een parel, helaas staat Don’t Turn It Off niet op Spotify.

Maar de grootste hit in Nederland van Hot Chocolate is gelukkig ook een echte parel: het bloedmooie en bloedstollende Emma – dat nota bene nog werd gecovered door goth rock band Sisters of Mercy. Zelf coverde de band ook de nodige nummers, van Elvis Costello’s Green Shirt (niet geselecteerd want niet echt goed) tot Lennon’s Give Peace a Chance in een reggae-jasje.

Op de albums van Hot Chocolate staan naast de hits een hoop verstopte juweeltjes, die prachtig werden ingekleurd door de soepele stem van Brown. Every 1’s a winner, altijd.

Enjoy!