Guuzbourg: ‘Lift every voice and sing/till earth and heaven ring’, zou het motto van deze playlist kunnen zijn. Mannen met hoge stemmen, zowel falset als kopstem (er is een verschil, ja). Van soul tot indie-rock. Hoog, zij zingen hoog!

Pavement wist dat de zangstem van Geddy Lee (van Rush) anders klinkt dan zijn spreekstem. Maar heeft hij een falset, of gebruikt hij zijn kopstem? Daar kom je dan weer niet achter in dit nummer.

Het verschil tussen falset en kopstem is eenvoudig; zodra er valse lucht bij komt, is het een falset. Een kopstem is krachtig hoog, niet ietwat onstabiel. Wat niet helder maakt of Geddy Lee met kop- of falsetstem zingt. En daarom is hij ook niet opgenomen in deze playlist. Die ik maakte met hulp van onder meer Haro Kraak, Rick Buur, St Paul, Ton Ensing en anderen. Waarvoor dank.

U hoort enkel mannen – niet dat vrouwen niet met een falset of kopstem kunnen zingen (Joni Mitchell’s ‘My Old Man’ springs to mind, maar ook Alison Goldfrapp), maar het verschil met hun zangstem is vaak niet zo heel groot.
U hoort veel soul, omdat daar zingen met falset, van Curtis tot Smokey tot Eddie Kendricks, haast een apart subgenre is. En u schakelt van De Staat naar Sylvester (bewust niet gekozen voor zijn hits), van Malik Djoudi naar Marlon Williams en van Ween naar Whitney – de laatste was eigenlijk de trigger voor deze playlist.

Het Hooglied, maar dan anders. Maar wel hoog.

En zie ook deze clip (met dank aan Haro Kraak)