Samen met Joost van Bellen en vj Switchdoctor mocht ik afgelopen zaterdag een avond rondom Joy Division en New Order bouwen. Een vierdubbele eer! Op die avond kwam er zoveel moois aan bod. En nog zoveel meer moois niet aan bod. Het bleef kriebelen. Daarom deze Perfect No More Heroes Joy Division & New Order. Voor al uw hemelse spasmen. Lees eventueel hieronder nog de toegevoegde linernotes.

 

Touching from a distance,

St. Paul

 

Liner notes:

 

Stockholm Monsters – Fairy Tales

Vergeten band op het Factory label. Geproduceerd door Martin Hannett. Met een hoofdrol voor de beschonken fluit.

The Charlatans – Then

In Nederland toch altijd een beetje benaderd als One Hit Wonder. Onterecht! The other ones you know zijn op z’n minst Weirdo en Then. Toch?

Quando Quango – Love Tempo

Project van roemrucht Hacienda dj en Factory medewerker Mike Pickering. Luister ook Atom Rock, met Johnny Marr als een soort post-punk Nile Rodgers op slaggitaar.

Klein MBO – Dirty Talk

Italo klassieker. Naar eigen zeggen de grootste inspiratie voor New Order’s Blue Monday.

David Bowie – Warszawa

Joy Division heette aanvankelijk Warsaw, vernoemd naar dit liedje. Check voor alles wat je behoort te weten over Warszawa deze geinige animatie.

DIIV – Dopamine

In het post Job Cohen tijdperk moet je voor down but not out liedjes bij DIIV zijn.

Bad Lieutenant – Sink Or Swim

Één van de vele gelegenheidsprojecten van bandleden van New Order (zelfs Stephen Morris en Gillian Gilbert probeerden het nog als The Other Two). Sink Or Swim was alleen in Engeland een (bescheiden) hitje. Toch onweerstaanbaar, al was het maar door die stem van Bernard Sumner.

Josef K – Sorry For Laughing

Post-punk en pre-Franz Ferdinand. Schotse band vernoemt naar een personage uit Het Proces van Franz Kafka. Sorry For Laughing verscheen als single op Postcard Records (Orange Juice, Aztec Camera, Go-Betweens).

SAVAGES – HUSBANDS

Sorry Geert, niemand doet boosheid beter dan SAVAGES.

Psychedelic Furs – Sister Europe

Volgens AllMusic “a masterpiece of understatement, whispered intimacy”. Nog gecoverd door, euh, The Foo Fighters.

The Durutti Column – The Missing Boy

Vini Reilly van The Durutti Column was de eerste artiest die Tony Wilson tekende voor zijn Factory Records. Liever dan alle aandacht zocht hij de zijde van Ian Curtis. The Missing Boy is een ode aan de zanger van Joy Division, geschreven direct na zijn dood.

ZZZ – Majeur

I’ll never wake

I know I’ll never look back

To those pretty eyes of yours

I cannot forget

Pick me up and let me see you

Ooh oh oh

Alles wat je maar nodig hebt, past makkelijk in twee minuten. Geruststellend.

Warsaw (Joy Division) – Warsaw

Als Warsaw nam Joy Division in 1978 al hun gelijknamige debuutplaat op. Niet tevreden over de uiteindelijke productie hield de band een release tegen. Hoe had de popgeschiedenis eruit gezien als ze vrij snel hierna niet in contact waren gekomen met Martin Hannett?

Wipers – When It’s Over

De apocalyps gevangen in zeseneenhalve minuut.

Grauzone – Film 2

Grauzone is meer dan een ijsbeer. Luister zeker ook eens de snellere versie.

Oppenheimer Analysis – Devil’s Dancers

Andy Oppenheimer (consulent in nucleaire wapens) en Martin Lloyd ontmoetten elkaar voor het eerst op de World Science Fiction Convention. Een gedeelde fascinatie voor The Human League en de esthetiek in de Koude Oorlog zorgde uiteindelijk in 1982 voor de cultcassette New Mexico waarop ook Devil’s Dancers te vinden is.

Monaco – What Do You Want From Me?

Band van Peter Hook. In Nederland de meest succesvolle single van alle zijdelingse New Order projecten. Heb het singeltje ooit nog gejat van de allereerste discotheek waar ik begonnen ben. Lijkt me duidelijk.

Red Zebra – I Can’t Live In A Living Room

Oorspronkelijk een b-kantje van de Belgische post-punk band. Doortje van FC De Kampioenen is te horen als achtergrondzangeres. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat dit een zeer grote hit is in Roggel.

Moon Duo – Animal

Eric ‘Ripley’ Johnson (ook Wooden Shjips) en Sanae Yamada doen aan verwoestende orgelpunk. Kijk ook eens de bijzonder ongewone skate-video voor Animal.

Nolan Porter – Keep On Keeping On

In de begindagen coverden Joy Division deze northern soul nugget veel. Het zou uiteindelijk ook de basis vormen voor het nummer Interzone.

Iggy Pop – Baby

Baby is afkomstig van The Idiot, het album dat Ian Curtis draaide vlak voor zijn overlijden.

New Order – Leave Me Alone

De onzekerheid in de zang van de gedwongen voorman. De jangly gitaren. De kenmerkende, rollende bassen. Misschien wel het mooiste liedje (zo dacht ook Destroyer). Van misschien wel het mooiste album (Power, Corruption & Lies).

Joy Division – Atmosphere

Walk in silence.