Een tribute van Didi Hardenberg aan de virtuozen van de vibrafoons, de meesters van de mallets! Lees die good vibes bijsluiter ook.

Enjoy!

Liner notes:

Onlangs bracht vibrafonist Joel Ross zijn 3e album voor het prestigieuze jazzlabel Blue Note uit, getiteld ‘The Parable of the Poet’.  Voor mij alle reden om de vibrafoon in het zonnetje te zetten. Niet dat het instrument wordt ondergewaardeerd.

Maar waar ik zo een hele bataljon pianisten, drummers en blazers kan opnoemen, bleef ik bij het aantal vibrafonisten de teller op een kleine tiental steken. Uiteraard Lionel Hampton, Milt Jackson en Bobby Hutcherson. Verder Gary Burton en natuurlijk Mike Manieri die samen met Michael Brecker de frontmannen waren van de fusionformatie Steps Ahead.

Lionel Hampton (1908-2002)
Wellicht de eerste bekende jazzvibrafonist die al sinds de jaren van de ’30 van de vorige eeuw actief was. De track op deze playlist ‘Vibraphone Blues’ is van het album ‘You Better Know It!!!, dat Lionel Hampton in 1965 met generatiegenoten tenorsaxofonist Ben Webster en bassist Milt Hinton voor Impulse! opnam.

Milt Jackson (1923-1999)
Misschien wel de bekendste jazzvibrafonist. Hij vormde met John Lewis, Percy Heath en Kenny Clarke het fameuze Modern Jazz Quartet, een van de langst bestaande bands in de geschiedenis van de jazz. Op deze playlist drie tracks, Eén met de Modern Jazz Quartet en twee als ‘leader’.

Bobby Hutcherson (1941-2016)
Vooral bekend als sideman op een aantal iconische jazzalbums op het Blue Note-label uit de jaren ‘60, waaronder ‘Judgment!’ van Andrew Hill en ‘Out To Lunch’ van Eric Dolphy. Onder eigen naam nam Hutcherson een achttal albums op voor Blue Note.

Gary Burton (1943)
Naast albums onder eigen naam, nam de inmiddels 79-jarige Gary Burton, ook werk op met met onder andere Stephane Grapelli, Astor Piazolla, Keith Jarrett, Chick Corea en Pat Metheny.

Dave Samuels (1948-2019)
Vooral bekend van als sideman/bandlid van de fusion/smoothjazz-formatie Spyro Gyra. Hij heeft een aantal solo-albums uitgebracht, waaronder ‘Tjader-ized: A Cal Tjader Tribute’.

Victor Feldman (1934-1987)
Naast een virtuoze vibrafonist was Engelsman Victor Feldman ook een begenadigd pianist. Zo is hij de pianist op een aantal stukken van het album ‘Seven Steps to Heaven’ van Miles Davis.

Mike Manieri (1938).
Uiteraard niet bekend bij het grote publiek, maar velen zullen hem ooit hebben gehoord (met name de Top 2000-luisteraars). Mike Manieri is namelijk te horen op ‘Private Investigations’ van de Dire Straits. Maar bij de jazzliefhebbers toch vooral bekend van Steps Ahead, waarin hij experimenteerde met de elektronische vibrafoon (“synth-vibe”).

Tito Puente (1923-200)
Puente was, zoals men het informeel zegt, een nuyorican, een in New York geboren zoon van Puerto Ricaanse ouders. Hij groeide op in Spanish Harlem, ook El Barrio genoemd, een stadsdeel van Manhattan.
Hij werd El Rey del Timbal en King of Mambo genoemd en is zowel bekend voor zijn mambo- alsook voor zijn Latijns-Amerikaanse jazzcomposities, waarop hij zijn meer dan vijftigjarige carrière opbouwde. Zijn bekendere compositie is ‘Ran Kan Kan’. Hij speelde saxofoon, piano, vibrafoon, timbales, conga’s en bongo’s.

Cal Tjader (1925 – 1982)
Een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de latinjazz. Zijn muziek en vibrafoonspel laten zich omschrijven als zeer toegankelijk, waardoor het balanceerde op de rand van de cheesy easytune.

Roy Ayers (1940)
misschien wel de meest groovy vibrafonist. In de jaren70 toonaanegvend in het jazzfunk/fusion genre. Scoorde een hit met ‘Everybody loves the sunshine’. Ook schreef hij de soundtrack voor de blaxploitationfilm ‘Coffy’. Hiphopformatie Digable Planets gebruikte een sample van Ayers’ ‘We live in Brooklyn’ voor ‘Borough check (We live in Brooklyn)’.

Dave Pike (1938-2015)
Scoorde een hit in de indieclub-scene met ‘Mathar, een funky track met een prominente rol voor de sitar (dus niet voor de vibrafoon). DJ St Paul draait het nummer ook nog geregeld bij zijn DJ-gigs.

John Lyttle (1932-19995)
Net als Roy Ayers een zeer funky vibrafonist. Begin jaren 90 werd ‘Selim’ (een hommage aan Miles Davis) een hit in de jazzdance-scene.

Red Norvo (1908-1999)
Samen met Lionel Hampton één van de eerste vibrafonisten in de jazz. Vooral zijn trio met gitarist Tal Farlow en een nog jonge bassist Charles Mingus genoot grote bekendheid.

Stefon Harris (1973)
Een van de ‘jongere’ vibrafonisten. Harris nam tussen 1988 en 2009 7 albums op voor Blue Note. Met het Classical Jazz Quartet speelde hij composities van grote klassieke componisten.

Frits Landesbergen (1961)
De enige Nederlandse bijdrage in deze playlist.

Have a good vibe!!!