De band Giant Sand uit Tucson (Arizona), met als enige vaste waarde frontman, zanger, liedjesschrijver en producer Howe Gelb, wordt door velen gezien als de godfather van de alternatieve country. Kenmerkend aan Giant Sand zijn de meeslepende lo-fi liedjes met gruizige gitaren, stoffige piano en als middelpunt de donkere stem van Americana-icoon Howe Gelb. Vorig jaar heeft Giant Sand hun dertigjarige jubileum gevierd. Het optreden op zondag 10 april in Paradiso Noord is de laatste kans om de band live te zien optreden in Amsterdam. Op verzoek van Paradiso daarom de hoogste tijd voor een Perfect Giant Sand door gepassioneerd muziekliefhebber in hart en nieren én een van de masterminds achter de festivals Le Guess Who en Into The Great Wide Open Johan Gijsen.

Enjoy!

Liner notes:

Howe Gelb’s Giant Sand bestaat 31 jaar dit jaar. M’n eerste kennismaking met de band geschiedde rond 1995, toen hun albums Purge & Slouch en Glum uitkwamen. Het werd regelmatig gedraaid in m’n stamkroeg, waar ik ook o.a. My Morning Jacket zag.

Kroegeigenaar, huis-dj en m’n muzikale opvoeder (en inmiddels Howe’s vriend) Frits Vissers was groot bewonderaar en haalde Giant Sand in het voorjaar van ‘97 naar z’n Tom Tom Café, de beste en gezelligste Juke Joint van Nederland. (In die tijd door OOR “Paradiso van ’t Zuiden” genoemd..) Ik werd compleet weggeblazen. Een onnavolgbare Howe Gelb in bloedvorm, met achter zich o.a. Chris Cacavas (Green On Red) op toetsen en Joey Burns en John Convertino op bas en drum. De laatste twee kwamen datzelfde jaar met hun debuutalbum onder de naam Calexico. Later die avond liet ik door Howe Gelb met zwarte stift waanzin op een Giant Sand bootleg zetten.

Dat Giant Sand live waanzinnig was (is?) bevestigt ook het VERA-publiek, die Giant Sand op 1 (!) en 7 zette in de VERA POLL 1986 (boven Big Black, The Gun Club, Sonic Youth, The Replacements en The Feelies).  Tijdens hun 25 jarig bestaan werd zowat het ganse euvre van Giant Sand heruitgebracht en deden ze een jubileumoptreden op Le Guess Who? 2010.

Vorig jaar kwam hun debuut opnieuw uit als Record Store Day Release onder de naam Beyond The Valley Of Rain inclusief live opnamen uit VERA, 1986!! (mét Rainer Ptacek, die in ’97 overleed. Check zeker ook zijn albums Barefood Rock with Rainer and Das Combo, Worried Sprirts en The Texas Tapes.)

Giant Sand gaat stoppen: 2016 is hun afscheidsjaar.  Op 10 april staan ze in Paradiso Noord, samen met Jason Lytle (Grandaddy).

– Johan Gijsen