Als onderdeel van de The Happy Ad-project maakte ik deze trip down happy lane, maar het is vooral een pleidooi om op zoek te gaan naar je geluk in muziek. Veel gelukkige momenten zijn immers gekoppeld aan muziek…

David Bergmans gaf mijn happy ad die classic long copy look. David Ogilvy zou er trots op zijn.

Liner notes:

Geluk zit ín je oren.

Wat geluk precies is, is moeilijk te zeggen. Uit de heup zou ik zeggen ’tevredenheid’. Maar du moment dat je dat zegt komt ook ‘gezapigheid’ om de hoek kijken. En daarmee het spook van ambitie en de verschrikkelijke geest van ‘is dit alles?’.

Langer peinzend kom ik op ‘geluk zijn momenten’. Secondes vaak. Soms een complete middag. En met veel geluk (…) zelfs een lang weekend.

Daarmee zit geluk voor mij in muziek. Want muziek was en is er – bij mij in ieder geval – vrijwel altijd. Draai het juiste liedje en de herinneringen aan die gelukkige momenten van de afgelopen 39 jaar stromen binnen. De liedjes lijken het geluk van dat moment te vangen en te bewaren voor je.

En als dat liedje ook nog eens echt geweldig is – dat is smaak, ik weet ’t – dán vindt er pure chemie plaats. Het geluk en het liedje versmelten en vormen samen iets prachtigs. Daarom is het leven ook te kort voor slechte muziek.

Spotify, hoe onpoëtisch een streaming dienst ook lijkt, is één grote vindplaats van geluk voor mij. Daar vind ik vakanties met mijn ouders, mijn bruiloft, onze nieuwe huis, afstudeerfeestjes, zondagochtenden, mijn eerste kind en mijn tweede en mijn derde. Ik vind er ontmoetingen die ik al weer vergeten was. En mensen waar ik zoveel mee heb beleefd (en die ik écht weer eens moet bellen). Vrijwel al mijn geluk zit in die liedjes en je hoeft maar te luisteren om weer te voelen.

Dus is geluk toch gewoon te koop. En het kost je slechts €5,95 per maand. Besteed ietsjes meer en je hebt voor €9,95 geluk écht altijd bij je (met het Premium heb je die streaming service ook op je telefoon). En daarna nodig ik je uit om je eigen Perfect Geluk te maken op Spotify (of Deezer). Ga zo ver mogelijk terug in de tijd. Maak die lijst, draag ‘m altijd bij je. Instant geluk, beloofd. Als een fotoalbum, maar dan vele malen beter. En als je wilt, dan kun je ‘m mij sturen: themothership@perfects.nl. Dan krijgt ie z’n plek op Perfects.nl. Want geluk moet je delen.

Mijn Perfect Geluk bestaat uit déze liedjes:

 1. Jens Lekman’s Farewell Song to Rocky Dennis – Jens Lekman
 2. No One’s Gonna Love You – Band of Horses
 3. One Night Stand – Janis Joplin
 4. KL 204 (Als Ik God Was) – Peter Koelewijn
 5. After Hours – The Bluetones
 6. Drinking in L.A. – Bran Van 3000
 7. Manila – Headman Mix – Seelenluft
 8. Sunshine – Rye Rye, M.I.A.
 9. Mother And Child Reunion – Paul Simon
 10.  Nitemoves – Grovesnor
 11.  Bombay – El Guincho
 12. Go Outside – Cults
 13.  Stoned Love – The Supremes
 14. This Charming Man – The Smiths
 15. Hate It When You Leave – Keith Richards
 16.  Ik Heb Een Meisje – Lucky Fonz III,
 17. Big Easy – Raphael Saadiq
 18. Into My Arms – Nick Cave & The Bad Seeds
 19. Northern Sky – Nick Drake
 20. Sign Of The Times – The Belle Stars
 21. Promises – Beyond The Wizard Sleeve Re Animation – Badly Drawn Boy
 22. Please, Please, Please, Let Me Get What I Want – The Smiths