Garage soul is een slordig getekend muzikaal hokje, met veel vlekken, rafels en overlappingen. Gitaren fuzzen, zangers brullen, drummers meppen en bassisten pompen. Het is ruw en teder tegelijk. Benjamin Booker en Curtis Harding, die recent Le Guess Who kapot speelden, zijn de huidige posterboys van het genre, dat eigenlijk al lang bestaat. Guuzbourg (with a little help from Jan Kooi) maakte met Perfect Garage Soul een heerlijke (hernieuwde) kennismaking met dit genre!
Enjoy!
Ps Kom je ook naar A Perfect Weekender op 20 & 21 december in Ekko (Utrecht)?
Ps 2  Jerry Goossens tipte nog deze mixtape van Benjamin Booker!

 

Liner notes:
De aftrap werd wat mij betreft gegeven in 1996, toen The Dirtbombs hun eerste single ‘High Octane Salvation’ uitbrachten – je zou die titel ook als genre-omschrijving kunnen gebruiken. The Dirtbombs komen uit Detroit, een stad die bekend werd dankzij de soul van Motown maar ook dankzij de snerpende proto-punk van The Stooges. Dus ja.
Eveneens uit Detroit, en minstens zo vormend voor het genre, zijn de Detroit Cobras, met het loeiende boegbeeld Rachel Nagy. Als we dan toch in the Motor City zijn, dan graven we meteen sixties-helden Mitch Ryder & the Detroit Wheels op, en natuurlijk Rare Earth, een van de eerste blanke bands op Motown.
Tijd- en genregenoot van Rare Earth (begin jaren zeventig) is Shocking Blue. Want geef toe, Mariska Veres doet toch niet onder voor garage soul-sirenes als Rachel Nagy of Lisa Kekaula (van The BellRays)?
Lisa is ook de strot van Now Time Delegation, een gelegenheidsband die slechts een album maakte, maar sodeju, wat een kneiter zeg! Dank @jankooi, die niet alleen NTD tipte, maar ook Thee Midniters.
Black Keys vond ik niet zo geschikt, maar dit solonummer van Keys-helft Dan Auerbach wel. Zijn protégé Hanni El Khatib ook gelijk maar meegenomen.
Oblivians, Greenhornes en Jon Spencer zijn obvious choices, net als de briljante Freda Payne-cover van Afghan Whigs. The Alfas is een nieuwe Scandinavische band, Night Sun is de garage soul-band van Curtis Harding, The Heavy zwalkt al jaren tussen funk, rock, soul en hiphop en doet met deze track haar naam eer aan.
Zweet ze!