Zijn oude drumspul staat centraal, maar daaromheen speelt hij op álles wat los- en vastzit: Aram Haagsman (1985) is een drummer uit Amsterdam die bij optredens een complete inboedel meeneemt aan pannen, dierengeluiden, potloden en Oostenrijkse koebellen. Als vast bandlid van The Tunes speelt hij niet alleen het ritme, maar zorgt ook voor het hele reilen en zeilen achter de schermen.

Liner notes:

“De laatste zin die ik James Brown ooit heb horen zeggen was “Give the drummer some”. Daarna heb ik nooit meer naar James Brown geluisterd. Alleen nog naar die drummer achter hem: Clyde Stubblefield, thé Funky Drummer himself.

funkydrummer1

Doe je een toelating op het conservatorium, dan vragen ze je ‘m te spelen. Het is een classic, een favoriet, een meest gesamplede groove ooit (samen met die ander), een haren-overeind-ritme. Dat liedje van James Brown is opgenomen in ’69, en heeft honderden, nee ach, tienduizenden drummers daarna een sound gegeven. Hele generaties moderne drummers zijn opgegroeid met Clyde in hun drumspel, waarvan de één meer dan de ander natuurlijk.

Een Perfect Funky Drummer met een verzameling te gekke oude funky drummer songs? Die bestaat al. En hoe! Elke song tussen ’66 en ’84 bekend om z’n te gekke funky drumbreak, drumfill of groove vind je terug op de 25-elpee dikke verzameling Ultimate Breaks And Beats’ *. Must-have! Omdat die al op-en-top bestaat ga ik eens kijken naar de generaties funky drummers van daarna. Wie spelen er net zo smerig als toen en voegen daar weer hun eigen roots en juice aan toe? Mijn antwoord daarop, mét een wel heel erg exclusieve bonustrack, hoor je terug op Perfect Funky Drummer:

1. Uninvisible
Band: Medeski, Martin & Wood
Drummer: Billy Martin – Billy heeft een sound en een feel waar je U tegen zegt. Smerige grooves verzekerd!

2. We Don’t Need No Boss
Band: Ceux Qui Marchent Debout
Drummer: Dit geloof je niet, maar het is een Franse marching band. Jawel, marcheren. 1 speelt snaredrum, 1 speelt bassdrum. Samen klinken ze als 1 drummer. De vetste Franse funkband die je ooit zal tegenkomen.

3. Fallin’ Off The Floor
Band: Stanton Moore Trio
Drummer: Stanton Moore – Opgegroeid in New Orleans en muzikaal opgevoed door de eveneens waanzinnige drummer op track 18!

4. Sticks And Stones
Album: That’s What I Say: John Scofield plays Ray Charles.
Drummer: Steve Jordan

5. Boobytrapping
Artiest: David Holmes voor die film met die dieven in pak en dat casino.
Drummer: Zach Danziger – Normaal werkt Holmes dus met samples, dit keer was er cash voor Zach. Terecht. Hij doet veel en vaak erg druk.

6. V Neck Sweater
Band: The Greyboy Allstars
Drummer: Zak Najor.

{En nu een klein blokje van 3 tracks die bewijzen dat ‘funky’ niet alleen maar Funk of Jazz of Soul of Zwart is!}

7. Top Floor, Bottom Buzzer
Band: Morphine – De zanger overleed helaas veels te vroeg op het podium. Lees de rest van het verhaal, hier. Drummer: Jerome Deupree.

8. Big In Japan
Artiest: Tom Waits. “Niks funky, maar doorrookt.” Mooi niet! Luister maar!
Drummer: Bryan Mantia – Komt uit de hardrock, speelde bij Primus en Godflesh, maar deed dus ook nog eens te gek funky drumwerk voor Bootsy Collins en Tom Waits.

9. Goin’ To The Church
Artiest: The Red Devils – Voordat de frontman Lester Butler overleed deden ze Pinkpop aan, in 1993. Drummer: Bill Bateman – Je voelt de stoksplinters gewoon om je oren vliegen en je ziet ’t hout van de bassdrumranden omkrullen bij elke stoot.

10. Ideofunk
Band: John Scofield Band
Drummer: Adam Deitch. Als je goed hebt geklikt heb je al een filmpje van Adam voorbij zien komen in de inleiding!

11. Crazy Race
Artiest: The RH Factor (Roy Hargrove)
Drummers: Jason JT Thomas & Willie Jones III – Zowel op plaat als live spelen zetegelijk!

12. Sweet Mercy
Artiest: Erik Truffaz
Drummer: Marc Erbetta – Er komt zeker goeie muziek uit Frankrijk! Ik liet je CQMD al horen, en nu komt daar Erik Truffaz en zijn kwartet bij. Supergaaf vastgelegd door Blogotheque.

13. This Is Rob Swift
Artiest: Herbie Hancock
Drummer: Jack DeJohnette – De oude jazzdrummer die nog bij Miles Davis op de kruk zat bewijst hier hoe hij meesterlijk beïnvloed is door Clyde Stubblefield.

14. Dear Mr. Man
Artiest: Prince
Drummer: John Blackwell – Prince wisselt niet vaak van drummer. Die derde keer dat-ie dat deed trof-ie het goed met John Blackwell. Hele technische speler, maar gelukkig zie je daar in dit nummer helemaal niks van. Oja, en mevrouw Sheila E (één van die vorige Prince-drummers) doet de shaker.

{Ik kan het niet laten om nóg een groot voorbeeld voor alle drummers in deze Perfect Funky Drummer erbij te betrekken:}

15. Just Kissed My Baby
Band: The Meters
Drummer: Ziggaboo Modeliste – Samen met Clyde Stubblefield is Ziggaboo Modeliste ongetwijfeld de belangrijkste invloed geweest op alle drummers hier in deze Perfect. Zeer bijzondere opname van Ziggaboo Modeliste sámen met Stanton Moore, HIER.

16. Hey-Hee-Hi-Hoo
Band: Medeski, Martin & Wood
Drummer: Billy Martin – Daar is-ie opnieuw! Track 15 & 16 staan niet voor niks achter elkaar, luister maar naar de grote invloed die Ziggaboo heeft gehad op Billy’s sound en spel. Kekke shit it is.

17. Black-Eyed Pea
Band: Galactic
Drummer: Stanton Moore. Ook al eerder de revu gepasseerd, maar dit keer niet als solo-artiest maar in dienst van de muziek. Nou ja… zeer aanwezig in dienst.

18. Don’t Hate, Congratulate
Band: Robert Walter Band
Drummer: Johnny Vidacovich – De New Orleans Funk dankt heel veel aan Johnny Vidacovich. Een legende. Johnny speelde met de grote jazzartiesten der aarde en geeft al jarenlang lessen aan een nieuwe generatie jazz- en funkdrummers.

{BONUSTRACK!}

19. Haze
Artiest: Benjamin Herman
Drummer: Martijn Vink – The moment where you’ve been waiting for! Niet te verkrijgen als MPwatje, laat staan op Pirate Bay. Een primeur, waar niet iedereen blij mee zal zijn. Uitgebracht als 7” groen vinyl met 2 songs erop: Skunkaholic en Haze. Martijn Vink speelt hier de allerdikste groove die ik ‘m ooit heb horen spelen, speciaal voor de Perfect Funky Drummer van plaat af gehaald. Inclusief ruis. Hier kan je ‘m nog bestellen.

Aram Haagsman