Ewout van de Wouden laat het ons met alle liefde horen, volgens hem komen al 30 Jaar lang de beste popliedjes uit Nieuw Zeeland: Split Enz, Crowded House, Tim Finn, Liam Finn. De verbindend factor is Neil Finn. 20 (voor-)zomerse pareltjes met lekker veel guilty pleasure ook. Maar da’s logisch in dit perfect liedjes-genre…

Enjoy!

Liner notes:

Heimelijk was ik al jaren verliefd op nummers als Don’t Dream It’s Over en Into Temptation. Heimelijk, omdat dat geen pas gaf tussen namen als PIXIES, Living Colour en Sugarcubes op de schooltas. Maar na het album Woodface uit ’91 kon ik mijn liefde voor Crowded House niet langer onder stoelen of banken steken: wat een sprankelende, tegendraadse popliedjes!

Maarten Steenmeijer schreef het uitermate treffend in een open brief aan Paul McCartney in Leon Verdonschot’s De Beste Muziekverhalen Van 1945 Tot Nu: “Het heeft weinig zin, denk ik, maar toch vraag ik het je, Paul: plak je hart niet langer af met die malle melodietjes. Snoer Mr. Hyde niet langer de mond. Voordat het voorgoed te laat is en je ziel helemaal is verkast naar Neil Finn, die nu al zo´n twintig jaar de liedjes maakt die jij had moeten schrijven.”

En laat Neil nou ook een broer en een zoon hebben! 20 Perfecte Finn nummers die zo’n 30 jaar bestrijken, een hele familie dynastie doorkruisen en accuut de zon laten doorbreken . Van Split Enz via broer Tim (Fraction Too Much Friction is helaas niet op Spotify te vinden), zoon Liam, solo werk en – met name – Crowded House, naar Pajama Party: Neil’s laatste hobby project.