In de serie: De Perfect [artist/bandnaam] Inspired Playlist. St. Paul was de eerste met Tim Knol. Guuzbourg en Arja de tweede met deze op het werk van Feist geïnspireerde Perfect. En met een behoorlijk complete bijsluiter ook. #Genietengeblazen! Dus, without further ado

Liner notes:

Deze PXIP (Perfect X-Inspired Playlist) volgt het goede voorbeeld van St. Paul, die er eerder eentje samenstelde met Tim Knol in het achterhoofd. Leslie Feist, die dit jaar een prachtig album maakte en een weergaloos concert gaf in Carré waar bovengetekenden niet bij waren (insert tandengeknars here), is een artieste met veel kapstokjes. Ze draagt haar invloeden op haar mouw. Ze coverde, duetteerde en maakt muziek waarbij je (wij toch zeker) ook aan anderen moet denken. In heel diverse genres, zelfs. Daar gaan we:

1. Bee Gees – Inside and Out. Leslie covert dit softpopjuweeltje zonder een spoor van ironie op haar album Let It Die. En liet het ook nog eens heel prettig remixen door onder meer Mocky en Pearson & Usher. Softpop is, met name op Let It Die, een niet uit te vlakken invloed op Feists muziek. Komen we nog op terug.

2. Nina Simone – Sinnerman. Feist coverde Ninaʼs See-Line Woman, maar dit doordenderende, trance-opwekkende nummer had ze net zo goed kunnen doen. Sterke vrouw + piano, dan denk je al gauw aan zowel Nina als Feist. Al is Leslie een stuk minder bozig dan Nina, dat wel.

3. Mocky – Music To My Ears. Gonzales, Mocky, Jamie Lidell, Taylor Savvy, allemaal mannen met wie Feist werkte, met wie ze duetteerde, die van invloed waren. Dit nummer van faux-rapper Mocky had (indien voorzien van een tekst) een liedje van Feist kunnen zijn.

4. Gonzales – Slow Down. Chilly Gonzales dus, de Entertainer. Op het album waar dit liedje op staat, zingt Feist een duet met ʻm. Had ook dit nummer kunnen zijn. Superieure softpop.

5. Jane Birkin & Caetano Veloso – O Leozinho. Op een mixtape die Leslie maakte voor ArtistDirect staat het origineel. Dit duet met Jane Birkin is ook fraai. Leslie zong met Jane een liedje op Birkinʼs Rendez-Vous-cd, waar ook dit duet met de Braziliaanse held op staat.

6. Goldmund – Door of our Home. Goldmund is een van de pseudoniemen van de Amerikaanse componist Keith Kenniff, hij staat ook op die mixtape van Leslie van daarnet. Als Goldmund maakt hij prachtige, droefgeestige pianominiatuurtjes die wat aan Satie doen denken.

7. Reinbert de Leeuw – Airs a faire fuire. Met de Franse zanger Arthur H zong Leslie ooit La chanson de Satie, waarin Ericʼs Gnossiennes no.1 in verwerkt was. Dit stuk, gespeeld door de Nederlander De Leeuw, is wat ons betreft net wat Feisteriger.

8. Peaches – Lovertits. Peaches is een goede vriendin van Feist. Ze zijn ook samen op tournee geweest, waarbij Leslie als ʻBitchy Lap Lapʼ een handpop bespeelde. Met Gonzales zong Feist dit nummer als duet.

9. Wilco – Am I Trying to Break Your Heart. Schitterende opener van het album Yankee Hotel Foxtrot, op een latere, ongetitelde plaat duikt Leslie op als duetpartner (in You and I). Dit is wat ons betreft ook heul Feisterig.

10. Ramones – Sheena is a Punkrocker (live). Placebo heette het Canadese punkbandje waarin Leslie ooit speelde, en waarmee ze het voorprogramma van de Ramones verzorgden. Toen speelden Joey, Johnny en de rest ongetwijfeld dit nummer.

11. Mahalia Jackson – I Have a Friend. Gospel is zeker van invloed geweest op Leslieʼs muziek, zoals dat ook het geval was bij Nina Simone. Veel gospeler dan Mahalia Jackson kun je het niet krijgen. Hup, op de knietjes!

12. Kate & Anna McGarrigle – Kiss and Say Goodbye. Als deze plaat uit 1975 (waarop de mama van Rufus en Martha Wainwright en haar zus Anna ook hun grootste hit Complainte pour St Catherine zingen) niet in huize Feist stond, dan heeft Leslie ʻm zeker op de Canadese radio gehoord. Hierop doen ook Lowell George, Tony Levin en Steve Gadd mee.

13. Elvis Costello & the Attractions – Love Field. Met Costello zong Leslie een paar komische nummers op de kerstplaat van Stephen Colbert. Costello is op vrijwel elke singer-songwriter van een bepaalde leeftijd van invloed geweest, dus ongetwijfeld ook op Leslie. Tijdens zijn recente Nederlandse tournee zong Elvis dit ook. Bloedmooi.

14. Juliette Gréco – La javanaise. In een Franse tv-show zongen ze ʻt samen, de Grande Dame en het Canadese ponymeisje. Geschreven door Gainsbourg, ʻt gaat over een stel dat elkaar liefheeft gedurende één nummer.

15. Alexander ‘Skip’ Spence – Little Hands. Als Beck je vraagt voor zijn Record Club (waarin hij artiesten optrommelt om in één dag een heel album te coveren) zeg je geen ‘nee’. Samen met o.a. Wilco, Jamie Lidell en Spencer Tweedy (jawel, zoon van) zingt en speelt Feist dan ook met verve de psychedelische folknummers van voormalig Jefferson Airplane-drummer Alexander ‘Skip’ Spence, wiens enige soloalbum Oar uit 1969 tot cultklassieker is gebombardeerd. Origineel ‘Little Hands’ van deze Canadese singer- songwriter overtuigde Feist, en nu ook ons.

16. Neko Case – I Wish I Was The Moon. Tip van @Schrik, en zeer op zijn plaats. Case en Feist zijn alletwee nogal ʻeasy on the eyesʼ, maken deel uit van een collectief van bandjes en artiesten en zingen triestige, maar mooie liedjes over hartepijn.

17. Ron Sexsmith – Brandy Alexander. In de categorie ‘mannen waarmee Feist heeft gewerkt’ hoort ook Ron Sexsmith. Hij vertelde ooit in een interview dat het nummer ‘Brandy Alexander’ tot stand is gekomen toen Leslie en hij (beiden Canadees, natúúrlijk) elkaar tegen het lijf liepen in de lounge van een hotel in Ottowa. Sexsmith dronk destijds vaak Brandy Alexanders (zoete cocktails op basis van brandewijn) en toen Feist vroeg wat hij dronk antwoordde hij: “It was the famous drink that got John Lennon and Harry Nilsson kicked out of the LA Troubadour back in the ’70s”. Een paar dagen later mailde Feist hem de tekst van ‘Brandy Alexander’, waarop Sexsmith meteen achter de piano kroop. Twee fijne versies zagen het licht.

18. Tune-Yards – Doorstep. Hoewel Feist heel geraffineerd te werk gaat op ‘Honey honey’ , is dat natuurlijk niet het enige nummer waarop de delay pedal wordt ingezet. Ook de tUnE-yArDs hebben dit kunstje goed verwerkt in bijvoorbeeld ‘Doorstep’; in een akoestische versie van het nummer hoor je (en zie je) waarom de techniek juist minimalistische en folky zangeressen als Merrill Garbus en Feist aanspreekt. Mooi!

19. Broken Social Scene – Loverʼs Spit. BSS is een Canadese indie-superband waar Leslie deel van uitmaakt(e). Dit nummer zingt ze zelf. Hartverscheurend. – Arja & Guuzbourg