FC? Football Chants! Wilbert‘Mijn eerste football chant-herinnering is En Ze Gaan Op De Trekker Weer Naar Huis en dat zongen AZ-supporters tegen Telstar fans, in de Alkmaarder Hout. Kun je nagaan. Maar ja, zoals altijd komt de redding voor Nederland weer van de overkant van het kanaal. Alhoewel, 2 Hollandse lads hebben ze voor ons gehaald: Frank en Stefan dus. 21 anthems op een rij. Perfect. Maar echt. Smullen!’

Liner notes:

‘Perfect Voetbal. Heel wat trainers, analisten en supporters zoeken ernaar. Heel soms treffen ze een vleugje volmaaktheid aan, maar meestal vinden ze bittere teleurstelling. Ondanks talloze gebrekkige passes en mislukte voorzetten blijft de hunkering naar die ene wedstrijd waarin alles klopt.

Als voetbal- én muziekliefhebber ligt de lat voor Perfect Voetbal nóg hoger. Dan is niet alleen het spel op de mat, maar ook de prestatie van de dienstdoende dj van belang. Een goede voetbalwedstrijd kan niet zonder Perfect Football Chants (FC).

Heb je even voor mij?
Helaas. Ook het niveau van de stadionmuziek is vaak bedroevend. Want laten we eerlijk zijn: is een volmaakte wedstrijd nog mogelijk na het horen van ‘stadionkrakers’ als Tina Turners ‘Simply The Best’ of het eeuwige ‘The Eye of the Tiger’ bij het opkomen der teams? Nee! Laat staan dat het genieten van een briljant doelpunt nog mogelijk is als het hele stadion het scorende team toezingt met ‘Heb je even voor mij?’

Vandaar dat wij in onze zoektocht naar perfectie geregeld uitwijken naar de Britse eilanden. De Bakermat, Het Mekka, Het Utopia – ga zo maar door – van voetbal én muziek. Denk alleen al aan al het moois uit Liverpool en Manchester. Vooral in die grauwe industriesteden zijn voetbal en muziek niet te scheiden. Het is één. Eén met het volk.

Pies en pies
In Groot-Brittannië veranderde ons idee van Perfect Voetbal. Uiteindelijk – zo weten wij inmiddels – gaat het niet om de beste spelers, vloeiende aanvallen of briljante doelpunten. Perfectie is een het totaalpakket van oprechte beleving, honderd jaar geschiedenis, diepgewortelde cultuur. Zich uitend in de overvolle pubs op weg naar het stadion, een gezamenlijke wandeling door de arbeiderswijk, de vervallen tribunes, de walm van pies en pies vermengd met bierlucht, onverstaanbaar schreeuwende opaatjes en andere wankers, de collectieve haat tegen die ene irritante gast van de tegenpartij en de gemeenschappelijke vreugde na een oerlelijke mazzelgoal.

En dat alles omlijst door Perfect FC. Want hoe belabberd het niveau ook is (wij zagen bijvoorbeeld wedstrijden van CliftonvilleMotherwellBristol Rovers) – de lokale plaatsjesdraaier snapt het. Hij houdt zich aan 2 ongeschreven regels: 1) de muziek is oer-Brits, en 2) de liederen moeten zelfs door de grijze, op megafoons lijkende en aan een paar willekeurige palen geknoopte, mono-luidsprekers briljant klinken.

Rauwe eilanders
Wij verzamelden de Perfect Football Chants. Herinneringen aan onze voetbalreisjes. Zoals The Proclaimers die Manchester United begeleidden naar het veld, The Monkees die ieder stadion weer hoop gaven, The Pogues die het verdriet hielpen te verdrinken. Herinneringen ook aan memorabele momenten uit de Britse voetbalgeschiedenis. Zoals The Kinks’ ‘Sunny Afternoon’, dat alle Engelsen aan de zomer van ’66 herinnert toen hun Albion wereldkampioen werd. En ‘We’ve got the whole World in our Hands’ verwijst naar de Europa Cup-zeges van Nottingham Forest (’79 en ’80). En wat te denken van de historische zelfkastijding in ‘Three Lions’ van de Engelse comedians Badiel en Skinner? Met Euro ’96 kwam niet alleen het voetbal thuis (‘Football is coming home’), ook de muziek belandde weer op de plaats waar het hoort – in de oren van rauwe Britse eilanders.

Lang twijfelden we of ‘You’ll Never Walk Alone’ op deze Perfect thuis hoort. Met dank aan Lee Towers en de Twente-supporters in de Grolsch Veste is het nummer van zijn oorspronkelijke glorie ontdaan. Maar toen dachten we terug aan ons bezoekje aan Anfield Road, Liverpool. Aan de centimeters dikke laag kippenvel op onze armen op het moment dat de The Kop-supporters hun kelen openden en vol overgave begonnen met ‘When you walk through the storm…’ En toen wisten wij: Gerry & the Pacemakers schreven het perfecte voetballied!

Luistertip
Perfect FC is echter vooral een herinnering aan het ultieme Britse gevoel, verwoord en gezongen door The Who, The Stone Roses, The Housemartins, The Buzzcocks, The Undertones, etc. Onze tip: ga voor de optimale beleving van Perfect FC op een druilerige zondag naar buiten. Wandelen. Waan je Liverpool-supporter. Zo’n fan die op de standenlijst in de Daily Mirror moet lezen dat zijn club in de grauwe middenmoot van de Premier League staat. Met Perfect FC in je oren loop je naar een virtueel stadion. De hoop tegemoet. Vandaag gaat het goed komen. De grote ommekeer. Met iedere pas kom je dichter bij de aftrap. Je gaat vanzelf harder lopen richting het fata morganische stadion. De magie van de Perfect FC en de tikkende regen op je neus weten het zeker. Vandaag drie punten.

‘It’s coming home, it’s coming home, football’s coming home…’

– Frank van Eekeren en Stefan van Hulten (met dank aan onze reisgenoten @ehpo, @AskerDekker, @Sjoerd Goderie en Wilbert @Kalfsvel)