Dit zijn de lastigste Perfects. Die met een concept. Want je kunt – in dit geval – natuurlijk liedjes vinden met namen van Europese steden, maar dat wil nog niet zeggen dat dat een goed liedje is. Maar mán, wat is Peter Zantingh er goed in geslaagd om niet in de novelty valkuil te stappen. Dit is wederom een geweldige Perfect. De sfeer is nog steeds donker-omrand, maar dit keer meer uptempo…Europa in volle vaart. Aan jou de keuze hoe je Europa het liefst ziet…

Deel 1 vind je trouwens hier.

Enjoy!

Ps. De prachtige illustratie is trouwens van Lotta Nieminen.

Liner notes:

Toen ik op een avond in de trein – eigenlijk uit verveling – begon aan een Spotify-playlist met Europese steden in de titel, wist ik nog niet dat het er zoveel waren. Tussen Amsterdam en Utrecht vond ik er met gemak een stuk of vijftig. Daarom verzon ik al snel strengere criteria: de titel van het liedje moest enkel de naam van een Europese stad zijn, zonder andere woorden erbij. Dat diskwalificeerde bijvoorbeeld ‘Belfast Child’ van Simple Minds (prima) en ‘O, Valencia’ van The Decemberists (zonde), maar zorgde er vooral voor dat mijn selectie wat uitdunde. Bovendien was het een mooi gezicht, zo’n playlist die eruitziet als een enorme stedentrip.

Desondanks bleef ik, na thuis nog een tijdje te hebben doorgezocht, zitten met een longlist van honderd liedjes. Tijd dus voor extra criteria. De eerste en belangrijkste: de liedjes moesten écht goed zijn. Ik dumpte dus het gedateerde ‘Rome’ van Live-zanger Ed Kowalczyk en de middle-of-the-road-pop van Heather Nova (“I used to dream about Verona”). Artiesten mochten maar één keer meedoen, waardoor The Fray óf ‘Vienna’ óf ‘Munich’ moest opgeven – en uiteindelijk allebei. En steden mochten ook maar één keer per compilatie voorkomen, waarmee ik Amsterdam-liedjes van Daughter, Coldplay, De Dijk, Imagine Dragons, Jacques Brel en Mando Diao dumpte ten faveure van Gregory Alan Isakov. De Barcelona-nummers van The Rentals en Bløf verloren van het gelijknamige liedje van Rufus Wainwright; Fischer-Z en Kent hadden geen schijn van kans met ‘Berlin’ van Lou Reed ertegenover. Ik schrapte daarnaast overbekende klassiekers, zoals ‘Vienna’ van Ultravox. Je maakt immers geen ontdekkingsreis door Europa om op Top 2000-muziek te stuiten.

En ten slotte gaf ik voorrang aan nummers waar de stadsnaam ook in de tekst terugkwam. Slechts bij een paar liedjes die de definitieve, dubbele Perfect gehaald hebben is dat niet het geval, zoals bij ‘Munich’ van Editors en ‘Lisbon’ van The Walkmen. Aan die nummers was ik inmiddels te veel gehecht om ze te kunnen schrappen zonder mijn interesse in dit hobbyprojectje te verliezen.

Die longlist met 102 nummers, waar alle hierboven genoemde nummers ook in staan, heb ik wel bewaard. Die staat hier.

Perfect Europa II gaat verder waar deel I gebleven was: in Berlijn. Dit tweede deel is iets harder (al zijn er ook rustmomenten) en sluit af met Regina Spektor, die nog eens terugblikt op de stedentrip.

1. New Politics – Berlin

I miss you Berlin, the taste still lingers on

2. Editors – Munich
People are fragile things, you should know by now

3. Cage The Elephant – Aberdeen
Hold the phone, hit repeat, you got me foamin’ at the knees

4. Thin Lizzy – Dublin
And at sea with flowing hair, I’d think of Dublin

5. Benjamin Clementine – London
London is calling you, what are you waiting for, what are you searching for?

6. STRFKR – Malmo
Keeping the distance, over of the years

7. The Walkmen – Lisbon
I speak the language, several hundred words

8. Supergrass – St. Petersburg
Set sail for St. Petersburg, making use of my time

9. The Rakes – Strasbourg
We meet in Strasbourg, in Strasbourg, dann sind wir Helden

10. They Might Be Giants – Istanbul
Every gal in Constantinople lives in Istanbul, not Constantinople

11. Friendly Fires – Paris
One day we’re gonna live in Paris, I promise, I’m on it

12. Lescop – Ljubljana
Nous marchions tous les deux, trempés sous la pluie, oh Ljubljana (We liepen met z’n tweeën, doorweekt van de regen, oh Ljubljana)

13. Geographer – Verona
Now that we are free, Verona, won’t you keep me out?

14. The Lighthouse and the Whaler – Venice
Why don’t we all fall in love?

15. Phoenix – Rome
Rome, Rome, Rome, Rome, focus looking forward the Colosseum

16. Mansions on the Moon – Athens
I sing the song stuck in your head

17. Regina Spektor – Düsseldorf
In Düsseldorf I met a clown, his nose, it was red