‘Laat Mutsaers z’n karwei afmaken!’. Niet voor niks een knipoog naar de jaren tachtig slogan van Lubbers. Want ook rond deze playlist zit een hele hoop met politiek (zie Wilbert’s bijsluiter). Maar daar hebben we hier gelukkig geen last, een 42 tracks-tellende Perfect die de donkere kant van de Eighties laat horen. Heer-lijk, een temple of gloom. :-)

Enjoy!

Liner notes:

Exact 10 jaar geleden stelde ik de 2CD “All Lined Up: the Kult of the Eighties” samen, vooral uit persoonlijk enthousiasme maar ook omdat de vele bestaande “80’s compilaties” enkel de overbekende pophits reproduceerden, en dat terwijl er toch ook echt meer interessantere muziek werd gemaakt.

De songs waarop ik in zwart geschilderde clubs als te jonge tiener/puber al ‘kwartjes rapend’ danste, had ik deels zelf op vinyl in huis, een paar op CD, maar enkele tracks moest ik rechtstreeks bij kleine labels achterhalen. Van een enkele song bleek zelfs de repertoire eigenaar niet meer te achterhalen. Tegelijkertijd was het leuk dat de paar tracks die ik bij grote acts als U2, the Smiths en the Cure aanvroeg, onverwacht ‘gecleared’ werden, juist omdat betreffende acts en hun managers gecharmeerd bleken van de totale tracklisting. Bepaalde vete’s waren nog steeds niet opgelost, zo kreeg ik toestemming van zowel Sisters of Mercy als The Mission om een track toe te voegen maar ze wilden pertinent niet tegelijk op dezelfde cd worden gezet, de 2CD bracht uitkomst.  

Nu maken we gewoon de ‘Perfect Eighties Kult’ playlist zoals we zelf willen. De playlist kent als basis de 2CD van 10 jaar geleden maar is aangevuld met een paar tracks die destijds niet op het album pasten (2 x 78 minuten he) of met andere tracks van dezelfde artiesten omdat ze nu gewoon beschikbaar zijn. Opvallend is dat op ‘When it’s over’ van The Wipers na intussen alle tracks gedigitaliseerd terug te vinden zijn in Spotify.

Pak ergens eyeliner vandaan, trek zwarte kleren aan of een zak over je kop en dompel jezelf onder in de mooie muzikale treurnis die de jaren tachtig ook kende, en oh oh wat zijn er veel bands anno 2013 die teruggrijpen op de deze sound van 25/30 jaar geleden.