Perfect Dutch Disco. De zang is wel wat denglish hier en daar, maar de ritmes, bas- en synthlijntjes zijn volstrekt accentloos. Auke & Sander – aka Aux Tha Masterfader en Sandeman – staken de koppen bij mekaar, deden ons een plezier en zetten 18 vaderlandse vloervullers achterelkaar.

Auke Riemersma is werkzaam bij Massive Music als componist/producer voor commercials, TV-leaders en zender idents en producer/remixer onder het alias Auxiliary tha Masterfader. Sandeman is onze favo mixmaker. En van jou waarschijnlijk ook.

Liner notes:

Auke: ‘We kennen de nederpop, -hop, -beat en -rock, maar de nederdisco lijkt nooit goed beschreven en verzameld te zijn. Ongeveer een jaar geleden sprak ik journalist Sander Kerkhof op een avond in Paradiso, die vertelde met het idee te spelen een verzameling aan te leggen en dit als playlist te delen met de wereld. Als disco producer/dj/liefhebber zag ik dit uiteraard meteen zitten en begon mee te denken en te speuren naar (onbekende) juweeltjes. Sander betrok Matthijs ‘Moto‘ Duringhof bij het project (ze werkten op dat moment aan een nieuwe disco avond in Utrecht) en het grote-heen-en-weer mailen begon. Het resultaat is deze Perfect Dutch Disco die verre van compleet is, daarom werken we rustig verder aan deel 2. Alle input is uiteraard welkom.

Doris D & The PinsShine Up (1981)
Debbie ‘Doris D’ Jenner was ooit te zien in de clip van Lipps Inc Funky Town en scoorde (samen met de Pins) deze nummer 1 hit. Nadien heeft Debbie zich vooral op de aerobic video’s gestort.

FantastiqueMama Told Me (1981)
Fantastique waren Dick Dam en Astrid Leuwener uit Haarlem en de eerste van een reeks Cat Music producties in deze lijst (o.a Catapult, The Surfers, The Videokids, Rubberen Robbie en Ome Henk).

Alides HiddingHollywood Seven (1980)
Alides Hidding had, voordat hij leadzanger van Time Bandits werd, reeds een Top 40 notering met een cover van Hollywood Seven van de Australische zanger Jon English.

FruitcakeMy Feet Won’t Move (1981)
De band bestond o.a uit Jan-Paul Driessen (broer van Spargo zanger Ellert Driessen) en 2 dames die later Mai Tai vormden. My Feet Won’t Move was hun eerste (en meteen grootste) hit.

The MoFred Astaire (1981)
Misschien meer pop dan disco, maar toch mag deze niet ontbreken.

Auxiliary tha MasterfaderDisco Dictator (2011)
Stukje schaamteloze zelfpromotie zo vlak na de paasgedachte. Uitgekomen in 2011 op het Canadese Homebreakin’ Records.

LaserdanceFear (Remix) (1987)
Warme italo van eigen bodem geproduceerd door Michiel van der Kuy, Erik van Vliet en Rob van Eijk.

ElitechniqueMunich Emotions (2009)
Het Rotterdamse duo Florentijn Boddendijk en Remco de Jong brachten deze (ode aan Giorgio Moroder?) uit op Clone Records.

Chaplin BandIl Veliero (1982)
Deze Maastrichtse band nam in 1982 een cover op van het nummer Il Veliero, origineel geschreven en opgenomen door Lucio Battisti & Mogol in 1976. De vocals komen er pas rond 4:49 in, in deze redelijk langgerekte 12″ uitvoering.

RipTideSophie (2011)
Max ‘RipTide’ Bedeker had de eer met deze knaller op het (mix)album ‘In Flight Entertainment’ van disco koning Aeroplane te staan. En met recht.

Teach InThe Robot (1979)
De winnaars van het Eurovisie Songfestival 1975 varen 4 jaar later met The Robot mee op de disco golf. Leuk detail: geschreven door Ad Visser onder het pseudoniem A. Rifi.

Fox the FoxPrecious Little Diamond (1984)
De grootste hit van deze bekende nederdisco band, behaalde tevens de Amerikaanse top 10.

SpargoYou and Me (1980)
Dit duet tussen Ellert Driessen en Lillian Day Jackson (dochter van jazzdrummer Art Blakey) is ongetwijfeld één van de bekendste nederdisco hits aller tijden.

Junkie XLCosmic Rave (2009)
In 2009 bracht nederhouse held Tom Holkenborg een (gratis) EP uit met 2 disco tracks, waarvan Cosmic Rave nog immer op dansvloeren wereldwijd te horen is.

GazuzuGo Go Gorilla (1983)
Wederom een Cat Music productie van het duo Adams & Fleisner, vooral een grote clubhit in Spanje en Portugal. Zeer recent heb ik nog een vinyl exemplaar op de kop kunnen tikken op een straatmarkt in Lissabon.

VanessaUpside Down (1982)
De grootste hit van Dutch Diva Conny Breukhoven. De bijbehorende videoclip heeft menig jongens- en mannenhart sneller doen slaan; een soort Nederlandse versie van Olivia Newton-John’s Physical.

X-Ray ConnectionGet Ready (1983)
Wederom Cat Music en wederom Adams & Fleisner. Wederom disco en wederom geweldig.

RenkasChristabella (2011)
De van oorsprong Oekraïnse Sacha Renkas bracht deze EP in 2011 uit op het Amsterdamse label Non Records. Dus toch een beetje nederdisco.

Spotify: Perfect Dutch Disco