Geinig toch, die steel drums in Summertime Magic van Childish Gambino? Vandaar: een Perfect met louter pop vol gedrumd staal…door Guuzbourg:

“Zoals reggae de bijdrage van het kleine eiland Jamaica is aan de popmuziek, is de steel drum of steel pan (graag Engels uitspreken) een cadeau van het (tamelijk) nabijgelegen Trinidad. Daar bedachten ze in de jaren dertig van de vorige eeuw dat je potten, pannen en oliedrums ook kon stemmen als je ze gebruikte in percussieve muziek. Hier  is de geschiedenis van de steel drum samengevat. Daar is ook te lezen dat de crossover naar popmuziek zo rond de jaren vijftig aanving, als de eerste steel drum spelers uit de voormalige Britse kolonie naar Engeland komen. The Hollies zijn een van de eerste grote acts die het hoge, blikkerige geluid in een liedje gebruiken.

Inmiddels hoor je (echte, gesampelde, elektronisch nagemaakte) steel drums in alles tussen EDM, hiphop en Prince-funk. Met dank aan onder meer Mark Scholz en diverse andere playlistmakers heb ik de beste nummers samengebracht. Criteria: de steel drums moesten een prominente rol hebben en zo echt mogelijk klinken. En zo kan het dus dat Boney M, The Knife, Jens Lekman en Van Dyke Parks (die ook de Esso Trinidad Steel Band produceerde) in één playlist kunnen staan. En ik nooit had kunnen vermoeden dat ook Fleetwood Mac en zelfs jazzkanon Jaco Pastorius zich met Trinidad’s finest zouden inlaten.

En natuurlijk staat de Dutch Rhythm Steel & Show Band er ook tussen.”

Enjoy!