Zoals Jaak Mulder het zegt in z’n liner notes: ‘hoor het in zijn stem, versta het in zijn teksten, voel het in zijn muziek en wees getroost, want Donny begrijpt je.’

Enjoy!

Ps Perfect Donny Hathaway op Apple Music, hier.

Liner notes:

Begin jaren 80 waren er regelmatig feesten bij ons thuis. Dat betekende niet alleen kratten bier, een volle keuken, zitten op de vloer en praten tot in het holst van de nacht, maar ook een kamer die letterlijk mistig is van de rook, vol met jeugd en minder jeugdigen, overal pakjes shag en sigaretten, hier en daar een hoopje zout op een wijnvlek en een milde maar hardnekkige strijd om naast de stereo-installatie te kunnen zitten. Muziek moest er zijn, dus iedere 25 minuten moest er iemand beslissen welke LP uit de platenkast van de familie werd opgezet of omgedraaid. De zitplaats met pickup binnen handbereik dwong je het feest te voeden met passende muziek. Regelmatig voer voor discussie. Behalve als Donny op stond. Minimaal twee keer per feest werd de hele plaat (kant A en kant B) van ‘Donny Hathaway – Live’ opgezet. En minimaal twee keer was er geen discussie over de passende groove. Donny hoorde op het feest, hij was onze vriend. Onze twaalfde man. Donny begreep ons, en wij begrepen hem.

Donny Hathaway, geschoold componist en zanger, heeft solo nooit een hit gehad en hij heeft begin jaren 70 slechts vier solo platen en een duetalbum afgeleverd. Toch wordt hij gezien als een invloedrijk zanger door heel veel artiesten, tot aan Gordon toe, om maar te bewijzen dat echte grootheid overal kan doordringen.

Een Perfect Donny Hathaway samenstellen is eigenlijk een verklaring zoeken waarom soulmuziek bestaat. De roep om liefde, de smart van onrechtvaardigheid en de behoefte aan warmte. Zijn songs en optredens zijn gevuld van een gedrevenheid om te verbinden, om het verdriet van de wereld te zien als toegangspoort tot elkaar en als zielsgenoten troost bij elkaar te vinden.

In deze Perfect Donny Hathaway geeft hij met zijn muziek inzicht in de human condition: Liefde is mogelijk, vriendschap is haalbaar, verdriet en smart zijn altijd nabij. Hoor het in zijn stem, versta het in zijn teksten, voel het in zijn muziek en wees getroost, want Donny begrijpt je.