Verplichte kost bij de derde roman van Ivo Victoria, Dieven Van Vuur. Een lekker ecletische lijst met legendarische nummers van Beastie Boys tot The Kids, van De Kreuners tot Nirvana. Een must-read soundtrack, dus. Over must-read gesproken, de bijsluiter van Ivo Victoria is dat trouwens ook.

Enjoy!

Liner notes:

Mijn nieuwe roman, Dieven van vuur, zit vol muziek. Het verhaal begint ergens in het Antwerpen van de tweede helft van de jaren negentig: dEUS breekt door, talloze bandjes volgen hen in het experiment, zij het minder succesvol: de Antwerpse scene is geboren. Iedereen die jong en mooi en hip wil zijn trekt naar de wijk Antwerpen Zuid. De echo van Nirvana en Pixies weerklinkt terwijl er in clubs als De Kaaiman wordt gedanst op Howie B, Beastie Boys, en zelfs – maar dan ironisch – op TLC.

Op een nacht ontdekken drie jonge kerels een verlaten appartement in het noord oosten van de stad. Ze stelen er 5000 jazzplaten, een opgezette ballonvis en een mapje met brieven. Die brieven blijken fanbrieven te zijn gericht aan een DJ van de Antwerpse piratenradio Radio Annick – anno 1980/1981 – die een nachtprogramma presenteert: De Slaap Wel Show. Een programma dat écht heeft bestaan en waarin de meest uiteen lopende zaken werden gedraaid: van Elton John over Hermans Hermits tot Petula Clark, maar ook Roxy Music of de vergeten Britwave band New Musik. En de vroege jaren tachtig waren ook een muzikaal zeer interessante periode in Vlaanderen met de eerste zogenaamde Belpop wave: The Kids, De Kreuners, The Machines, TC Matic, The Bet…

Twintig jaar later vertelt één van die drie jongens het verhaal van de inbraak en alles wat er is uit voort gekomen. Hij moet eraan terug denken wanneer hij een willekeurige plaat uit zijn platenkast trekt: On This Night van Archie Shepp. Eén van de 5000  jazzplaten die hij met zijn kompanen had gestolen, en die hij altijd heeft bewaard – ook al houdt hij niet van jazz.

En zo is dit al bij al een behoorlijk eclectisch lijstje geworden want ook Ryan Adams, Randy Crawford en Django Reinhardt komen in Dieven van vuur een rolletje opeisen. Helaas staan niet alle nummers die in het boek voorkomen op Spotify. Zo moet ik u de schitterende Vlaamse klassieker Hopeloos van Will Tura onthouden. Zoek hem vooral elders op het web even op.

Uiteraard komt deze playlist het best tot zijn recht wanneer u hem afspeelt terwijl u het boek leest ;-)

–  Ivo Victoria