Colin Meloy c.s. nemen je groots en meeslepend mee naar een donkere wereld. Maar niet zonder zijn geweldige stem en fantastische melodieën.

Liner notes:
Het eerste nummer dat ik van de The Decemberists hoorde was ‘When the War came’, over een botanisch instituut tijdens de belegering van Leningrad in de tweede wereld oorlog. Het nummer wijkt qua ‘sound’ nogal af van de rest van de nummers van The Decemberists, maar bracht me wel in de wereld van zanger/gitarist Colin Meloy. Met niet alledaagse onderwerpen schetst hij een wereld vol moord, doodslag, zonneschijn, lente, pijn, liefde, verdriet en melancholie. Heerlijke muziek aan het einde van een lange winter, het moment vlak voor de lente doorbreekt.
De platen van The Decemberists zijn wellicht niet allemaal even coherent, qua stijl en sound wisselt het soms, maar ze staan vrijwel allemaal vol sterke nummers met mooie melodielijnen en prachtige, poetische en beeldende teksten, die qua stijl ergens tussen folkpop en indierock zitten. Een band die een Perfect verdient. Het verbaasde me dan ook dat die er nog niet was! – Joost Reijnders