Leo Blokhuis maakte en schreef een ode aan Clydie King. Leo, take it away:
“Clydie King is dood. Ze overleed op 7 januari 2019 op 75-jarige leeftijd. En hoewel je haar naam misschien niet kent, is er een dikke kans dat je haar hebt horen zingen. Zij was met name in de jaren 70 een van de meest gevraagde achtergrondzangeressen.
Al in 1956 debuteerde Clydie als Little Clydie & The Teens, net 13 jaar oud. Maar ze werd bekend als een van de Raelettes, de dames die de koortjes bij Ray Charles zingen. Ray wist wie hij wilde: Clydie King, Merry Clayton, Vanetta Fields en Shirley Matthews zongen van 1966 tot 1968 bij Charles, en daarna vormen zij met elkaar of los van elkaar de top van de backingvokalisten. Merry Clayton speelde een grote rol in de film 20 Feet From Stardom, over backingvocalisten. Ze kunnen stuk voor stuk zingen als engelen, maar kregen nooit een succesvolle solocarrière van de grond. Clydie bracht in de jaren zestig een hele reeks singles uit, die allemaal strandden in obscuriteit, en kwam in de jaren zeventig met drie soloalbums. Alleen de tweede ‘Brown Sugar featuring Clydie King’ is in een wat krakerige versie te horen op de streaming diensten.
Ook haar werk met Ray Charles is lastig terug te vinden. Spotify heeft het niet (net zo min als de geweldige albums die Charles in de late jaren zestig en zeventig maakte), maar check op You Tube maar even hoe ze samen met Charles ‘Ode To Billy Joe’ zingt, Of wat later ‘Sweet Memories’.
Dylan zong al in 1970 met Clydie, maar op twee van zijn drie christelijke platen rond 1980, namelijk Saved en Shot Of Love, is Clydie te horen. Dylan nam zelfs in 1982 een duettenalbum op met Clydie, maar die kwam nooit uit omdat het volgens Dylan niet in een categorie valt waar zijn label CBS mee om kan gaan. Overigens schreef een ex van Dylan, Susan Ross, in 1990 dat Dylan en Clydie een tijdje getrouwd zijn geweest en dat Clydie twee kinderen van Bob heeft.
Beroemd is ook haar samenwerking met the Rolling Stones. En hoewel ze in de 70’s met een groep die Brown Sugar werd gedoopt, is niet zij, maar Jaggers vriendin Marsha Hunt de inspiratie achter de befaamde Stonessong. Clydie schittert wel op ‘Tumbling Dice’ van ‘Exile On Main Street’.
En verder, ze zong al dan niet met een of meer ex-Raelettes, op hits van Elton John, Lynyrd Skynyrd, Bob Seger. Steely Dan maakte regelmatig gebruik van de stem van Clydie ook de typisch blanke westcoastmuziek uit Los Angeles kreeg met zangeressen als Clydie een fijne soulvolle injectie: Graham Nash, Judee Sill, Gene Clark, allemaal boekten ze Clydie.
Een bijzondere vermelding verdienen Beaver & Krause, twee muzikanten die een pioniersrol speelden in de verspreiding van de Moog in de popmuziek. Zij introduceerden het instrument bij onder andere The Beatles en The Monkees, maar namen zelf ook platen op. Op het album ‘Gandharva’, een soundtrack bij een niet bestaande film, schittert Clydie in het gospelliedje ‘Down By The River’.
Over gospel gesproken: Clydie zingt ook mee op Lou Adler’s project ‘The Gospel According To Dylan’, waarop gospelkoor The Brothers & Sisters Dylans liedjes als ware gospel brengt. De solo’s staan niet overal gespecificeerd, maar ik meen Clydie te herkennen in ‘Mr Tambourine Man’.”