“Ongelofelijk vind ik het hoeveel favoriete muziek van de afgelopen tijd uit Chicago komt!”, schreef St. Paul vorige week in de Perfects app groep. Hoogste tijd voor een Perfect Chicago dus. Een brede selectie tracks, van alles wat die stad te bieden heeft. En dat is nogal wat. Uiteraard voorzien van linernotes door Paul zelf.

Bing! Prijsvraag!

En we mogen ook nog ‘ns twee concertkaartjes weg geven voor de band Twin Peaks (ja, uit Chicago, zeker!) Je mag kiezen: of kaarten voor zondag in Merleyn (Nijmegen) of voor dinsdag in Vera (Groningen). Da’s de prijs. Dit is de vraag: Welk team uit Chicago staat nu in de World Series Baseball? Mail je antwoord naar: themothership@perfects.nl.

Succes en enjoy!

Chicago Skyline (pink salmon), digitally enhanced photograph, 20

Twin Peaks – Butterfly

Een intro dat elke keer opnieuw klinkt als de uitnodiging voor het beste feest waar je nooit was, een meebrul-refrein, een bezinnende break (percussie? percussie!) en dan het even melancholisch als euforisch outro. Al het goede van een halve eeuw popliedjes in drie minuten.

The Banshees – Project Blue

Niet te verwarren met de Banshees van Siouxsie. Project Blue is proto-punk uit de jaren zestig. Het einde van de middelbare school betekende ook alweer het einde van The Banshees.

Ides Of March – Vehicle

De magistrale blazers van one-hit-wonder Ides Of March zijn nog steeds even onverwoestbaar als dat het in 1970 geklonken moet hebben toen Vehicle bij ons op 12 stond in de Nederlandse Top 40.

Joey Purp ft. Chance The Rapper – Girls

Twee favoriete Chicago rappers met gestaag groeiende clubhit. Luister zeker ook eens de volledige mixtape iiiDrops van Joey Purp.

Jerry Butler – No Money Down

Samen met Curtis Mayfield heeft Jerry Butler als The Impressions vele soulklassiekers op zijn naam staan, maar het solowerk is minstens zo mooi. Dat dacht ook Kanye West toen hij dit nummer samplede in een productie voor The Game (Dreams).

Whitney – Polly

Nul drang om los te gaan, alleen maar op zoek naar de mooiste melodie. Whitney is er voor iedereen die na afgelopen weekend het woord ‘drop’ even niet meer kan horen.

Eleanor Friedberger – He Didn’t Mention His Mother

Ooit van Chicago indie band Fiery Furnaces (samen met haar broer), nu al lange tijd solo, Elanor Friedberger is iets minder slacker dan Courtney Barnett, maar heeft hetzelfde gevoel voor gevatte teksten en mooie melodieën.

Noname – Diddy Bop

Noname groeide op in de Chicago hip hop familie rondom Chance The Rapper (Joey Purp, Donnie Trumpet, Towkio). Diddy Bop is een single van haar prachtige, deze zomer verschenen debuut Telefone.

Mr. Fingers – Mystery Of Love

Een Chicago compilatie zonder Chicago house is geen Chicago compilatie. Kanye West samplede dit voor zijn meest recente single Fade.

Lance Skiiiwalker ft. Schoolvoy Q – Toaster

Sorry Common, er is zoveel actuele hip hop uit Chicago dat ik de veteranen voor deze compilatie achterwege heb gelaten. Lance Skiiiwalker zweeft nog ver onder de radar, al doet zijn maatje Schoolboy Q er alles aan om dat te veranderen.

Ryley Walker – The West Wind

De muziek van Ryley Walker is als een luchtkasteel waar je niet doorheen zakt. Een roes zonder kater. Excusez le Bløf!! Ter zake: bij romantiek hoort een soundtrack, gemaakt door Ryley Walker.

The Buckinghams – Kind Of A Drag

Heerlijke sunshine 60s pop van The Buckinghams. Zoeter dan een roze koek en dat zonder gestampte schildluizen.

Clearance – Owner/Operator

Heel erg Pavement. Helemaal niet erg. Van de Are You Aware EP, verschenen op Chicago indie-label Tall Pat Records.

BJ The Chicago Kid – The New Cupid

Naast Cottonmouth (Marvel’s Luke Cage) bedrijven ook Kendrick Lamar en BJ The Chicago Kid het liefst hun liefde op de muziek van Raphael Saadiq.

Graham Nash – Chicago

Deze keuze is een beetje gesmokkeld. Graham Nash is niet van Chicago, zelfs niet van Amerika, maar Chicago móest in de compilatie, al was het maar omdat één van de allereerste producties van Kanye West uit een sample van dit nummer bestaat (Beanie Sigel – The Truth). David Crosby van o.a. Crosby, Stills, Nash & Young zal het allemaal hot dog wezen. Hij noemde Kanye onlangs nog ‘dumb as a post’. Oh well…

Vic Mensa – 16 Shots

Deze week verschenen met video die weinig aan de fantasie overlaat. Vic Mensa spilt zijn gal Public Enemy-stijl over de Chicago politie.

Ten City – That’s The Way Love Is

In de brugklas kreeg ik een cassettebandje van Ten City van mijn veel oudere zus. That’s The Way Love Is kan ik nog steeds niet luisteren zonder te dansen en te huilen, een gouden combinatie.

Albertina Walker – He Looked Beyond My Fault

Chicago is house. Chicago is hip hop. Chicago is rhythm & blues. En Chicago is gospel. Mahalia Jackson nam Albertina Walker als tiener mee op tour en zou niet veel later de titel van Queen Of Gospel aan haar overdragen.

Wilco – Cry All Day

Hoogtepunt op nieuw album -en Nilsson knipoog- Schmilco. Wilco staat op het aankomend Le Guess Who festival, dat zal niemand ontgaan zijn, maar toch, MAAR TOCH.

The Orwells – Buddy

86 seconden.

Muddy Waters – Got My Mojo Working

Een van de vele artiesten (Syl Johnson, Willie Dixon, Bo Diddley) die in hun tienerjaren meeverhuisden met familie, weg van de zuidelijke staten van Amerika, op zoek naar een beter leven, veelal in Chicago of Detroit. Met name het Chess label heeft daar optimaal van kunnen profiteren, met Muddy Waters als één van de kanonnen.

Kanye West ft. Chance The Rapper – Ultralight Beam

And if you don’t know by now, I’m talking about Chi-Town! Kanye West kon niet uitblijven. Hier straalt hij samen met Chance The Rapper, die gewoon 013 uitverkoopt met nauwelijks airplay op de grote radiostations. Benieuwd of ie ook op 17 november weer gedwongen wordt om deze parel als encore te doen.

Mick Jenkins – Drowning

BADBADNOTGOOD en Kaytranada zijn verantwoordelijk voor het geluid van deze single van Chicago rapper Mick Jenkins. Beroepsdeformatie doet mij voortdurend Dazed and Confused van Led Zeppelin willen laten herrijzen uit de onthaastende baslijn.

Chicago – 25 Or 6 To 4

Is het bij Mick Jenkins nog discutabel, dat Chicago naar Led Zeppelin (Babe, I’m Gonna Leave You) geluisterd heeft is een zekerheid. Op zijn beurt is de riff van Babe, I’m Gonna Leave You dan weer geleend van While My Guitar Gently Weeps. Eric Clapton werkte mee aan dit nummer van The Beatles en had dankzij zijn verleden in The Yardbirds een directe lijn naar Jimmy Page. Wat je noemt sampling Leo Blokhuis-stijl.

The Shadows Of Knight – Dark Side

60’s band uit Chicago die enorm beïnvloed was door de Britse invasie. Scoorde een aantal hitjes met covers (Gloria!). Dark Side is de nugget voor vele latere garage bands.

Twin Peaks – Holding Roses

Goodbye baby, and the music starts to fade…