Metal niet catchy? Deze lijst van metal-oorwurmen wel volgens Peter van der Ploeg. Stuk voor stuk nummers waarbij het lastig is niet mee te knikken. Daarom: Catchy as hell!

Liner notes:

Pantera – 5 Minutes Alone

Alleen al de eerste drie seconden blijven hangen. Weinig bands hebben ooit de dosis groove van Pantera nog weten te evenaren. En dat zonder in lompheid in te boeten. Qua oorwurmen is bijna geen keuze te maken bij Pantera.

Sepultura – Roots Bloody Roots

Als er ooit een epische metalmeezinger was, dan is het deze. Alleen de sterkste nekken houden hun hoofd stil als Cavalera het refrein inzet.

Hypocrisy – Roswell 47

Een nummer dat constant net iets langzamer is dan je zou willen – maar het heeft precies de goede snelheid om met de kin te knikken. Het refrein heeft een melodie die enorm blijft hangen, vooral de uithalen naar fortyseeeveeeeeen.

Deftones – My Own Summer

Dit nummer is de soundtrack van m’n puberteit.  Altijd als ik iets laat vallen en het maakt twee tikjes, hoor ik direct het begin van My Own Summer in m’n hoofd, en móet ik ‘m aanzetten.

Gorefest – River

De groove! De groooove! Machtig.

Obituary – Don’t Care

De clip bij dit nummer is hilarisch: Obituary maakt zich kwaad om milieuvervuiling en ze staan bij een enorme fabriek, terwijl je kindjes in vies water ziet springen. Zogenaamd. Neemt niet weg dat het gitaarloopje met het aanstekelijke ‘I don’t care what you say’ verdomd lang blijft hangen.

Pain of Salvation – Chain Sling

Progmetal met een wat lijzig randje, maar met ijzersterke melodie.

Down – 3 Suns and 1 Star

Voor de tweede keer zanger Phil Anselmo (van ook Pantera), en da’s niet voor niks. Ook met Down blijft hij in je hoofd plakken. Nu nog iets zuidelijker, met vuigere New Orleans-saus.

Fear Factory – Replica

Wie dit intro ooit één keer heeft gehoord, komt er nooit meer vanaf. Daar doet de meest niet-metalen-tekst ooit (“There is no looooove!”) niets aan.

Mastodon – Seabeast

Een beetje een buitenbeentje op Mastodon’s derde, Leviathan. Het refrein is een meezinger en pas laat valt het op hoe hard de gitaarlijn daaronder door blijft gaan.

Dillinger Escape Plan – Gold Teeth On a Bum

Begint lekker gek, maar mondt al snel uit in een soort ballad.

Machine Head – Take My Scars

Flageoletjes! Flageoletjes overal!

Emperor – Thus Spake the Nightspirit

Niet het meest toegankelijke nummer in de lijst; wel eentje die zich regelmatig in m’n hoofd opdringt. Emperor kan nog zo boos en duister willen klinken, de melodie is (naast ietwat gedateerd) een beklijver.

Korn – Got the Life

Bij de fourtothefloor rond het refrein is niet stil te staan.

Devin Townsend – Earth Day

Dit nummer is compleet dichtgesmeerd met haakjes die blijven hangen. Hoogtepunt is het dramatische refrein halverwege. It’s your birthfuckingday.

Morbid Angel – Where The Slime Live

Veel smeriger nummers zijn niet gemaakt. Heerlijk.

Katatonia – For My Demons

Een echte meezinger dit. Beetje deprimerend, maar mooi uitgevoerd.

Baroness – Take My Bones Away

De verrassing van vorig jaar, Yellow&Green van Baroness. En niet voor niets: dit openingsnummer is ontzettend catchy.

Between the Buried and Me – Informal Gluttony

BTBAM weet precies hoe lang ze het intro vol kunnen houden voordat het echt te corny wordt. Ze gaan daarna dan ook helemaal los met technische metalcore die veel aandacht vraagt om bij te houden, maar komen daarna in een heerlijk koortje tegen de binnenkanten van je schedel plakken.

Porcupine Tree – The Creator has a Mastertape

Metal is wellicht een wat groot woord voor Porcupine Tree, maar heavy is dit nummer zeker. En nu is niet het refrein het meest beklijvend, maar juist de momenten dat ze losgaan. Vooral tegen het einde.

Slayer – Disciple

God haat ons. God haat ons. God haat ons.