Rens van den Boogaard waagde zich aan deze interessante lijst, natuurlijk n.a.v. Radiohead’s (prachtige, maar mislukte) poging om de theme song voor Spectre te maken. De Bond producers vonden hun  maar niks. Niet Bond genoeg. Het werd Sam Smith. Maar wat maakt nou een liedje een Bond-liedje? Als je het hoort weet je het direct. Is het de bombast en meeslependheid? De opbouwende spanning? De klassieke, grootse orkestratie? Het koper i.c.m. cello’s? Alles bij elkaar? En dat hoor je helemaal als je 17 songs bij elkaar brengt die helemaal nooit Bond songs waren…

Enjoy!

Liner notes:

En toen was daar ineens een kerstcadeau van Radiohead. ‘Last year we were asked to write a tune for Bond movie Spectre, yes we were. It didn’t work out, but became something of our own, which we love very much.’ Het gratis online geplaatste Spectre is een typische Thom Yorke pianoballade met het betere arrangeerwerk van Jonny Greenwood (die de laatste jaren veel soundtracks gecomponeerd heeft). Was een gewaagde maar fantastische Bond titelsong geweest. Misser van de producenten.

Zo zijn er wel meer mooie tracks die (meestal onbewust) een perfecte Bond-theme hadden kunnen zijn. Door de jaren heen is de Bond-sound bijna een genre op zich geworden. Je voelt het al snel bij popsongs met een rijke orkestratie, als koper en strijkers in een mooie finale van mineur naar majeur gaan. Ook het bibberige geluid (shaken, not stirred) van een tremolo op de gitaar (Last Shadow Puppets, Chris Cornell) riekt naar smokings en megalomane bad guys. Vrouwenstemmen doen het daarbij goed, zowel in krachtige (Caro Emerald, Kovacs) als ijle (Portishead, Goldfrapp) vorm.

Maar het belangrijkste element van de Bond-theme is de suspense. Persoonlijke favoriet zijn de nummers die wel die typische onderhuidse spanning hebben, maar niet tot uitbarsting komen. In Nederland zou Torre Florim een puike Bond-theme-schrijver zijn. Zijn bewerking van Prodigy’s Firestarter heeft een mooie spanningsboog, die net niet te veel weg geeft. Net als de song die hij met Janne Schra maakte voor de TV-serie Hollands Hoop (samen met de twee liedjes met Roses in de hoofdrol de westerns onder de Bond-themes in deze playlist).

Kortom; hierbij dertien Bond-themes-that-aren’t-Bond-themes, zelf af te wisselen met Radiohead’s Spectre. Opdat we dat niemendalletje van Sam Smith snel kunnen vergeten.