De vuigste uitlopers van soul en heerlijk stinkende funk, samengebracht tot ‘Black Psych’. ‘Een genre (want dat is het)’, zoals Perfect-maker Guuzbourg terecht stelt.

Enjoy!

Liner notes:

“Awaken, My Love!” van Childish Gambino was eind vorig jaar een grote verrassing. Zo psychedelisch hadden we het al een tijdje niet meer gehoord, en al helemaal niet in combinatie met funk en soul. Wat een goeie plaat! Genoeg aanleiding om eens in de geschiedenis van psychedelic soul te duiken.

Het genre (want dat is het) werd op de kaart gezet door Sly Stone en producer Norman Whitfield, die halfweg de jaren zestig de geestverruimende invloeden van Jimi Hendrix en Jefferson Airplane samen lieten vallen met broeierige samenzang en hunkering. Whitfield zat achter de knoppen bij platen van onder meer Temptations, Edwin Starr en vooral The Undisputed Truth, wat mij betreft zijn beste werk.

In deze playlist staan de pioniers (vergeet ook Bootsy en George Clinton niet), de seventies-navolgers en de Nigeriaanse en Zambiaanse bands die zich overduidelijk door hun Amerikaanse neven lieten inspireren. Veel effectieve gitaren, hemelhoog juichende koortjes, zweverige orgels en teksten waarvoor eerst aan een postzegeltje lijkt te zijn gelikt. Play Loud!

Zeer veel dank aan Tim den Heijer en Kris Coorde voor het meedenken.

  • Guuzbourg