Er komt heel veel samen op deze Perfect. Bertolf en St. Paul vooral. Nachtegaal en Kippenvel dus. Stijl en Smaak. Voorpret en Nazorg. 16 tracks. Schatkistspul. Op zaterdag 10 maart 2012 kwamen ze letterlijk samen, Bertolf en St. Paul. In de Kleine Komedie, tijdens de tweede editie van St. Paul’s Midnight Special. Een avond waarbij één artiest centraal stond (Bertolf dus, die op 26 maart 2012 met zijn 3e album kwam), maar tijdens die zaterdagavond was alle inspiratie daar omheen net zo belangrijk. Met uitstapjes in allerlei richtingen. In een overzichtelijke formule: Later with Jools Holland + Zomergasten x In de Hoofdrol tot de macht High Fidelity = Midnight Special.

En de selectie op deze Perfect nam een royaal voorschot op die avond. Oei. Zo mooi.

Liner notes:

The BeatlesGolden Slumbers/Carry That Weight
Bertolf is een Maccabee. Paul McCartney maakt zijn liedjes als Kees Van Kooten zijn boeken: ‘schrijven is zitten blijven totdat het er staat’. De grootste handenarbeider uit de popgeschiedenis moest en zou deze Bertolf Inspired Playlist openen.

Ron SexsmithGet In Line
De grens tussen artiest en liefhebber zijn, is vaak een vage. Zoveel bleek wel toen ik Bertolf bij een concert van Ron Sexsmith in Tivoli zag. Het is dat-ie zo goed kan zingen anders had ik hem eruit laten zetten. Elk liedje werd meegezongen, om elke grap werd gelachen en op het einde natuurlijk even op de foto met zijn held. Ron Songsmith. Wat een oeuvre heeft die man inmiddels. Get In Line is de opener van het laatste album.

Lovin’ SpoonfulDidn’t Want To Have To Do It
Sinds de supportersvereniging van FC Twente bij de terugkeer van trainer McLaren als wonderlijk smaakvolle welkomstactie Welcome Back van John Sebastian draaide, zit The Lovin’ Spoonful weer met grote regelmaat in mijn stereo. Didn’t Want To Have To Do It als eeuwige favoriet. Madeline Bell, Rotary Connection, July Driscoll. Het is vaak gecoverd, maar nooit geëvenaard.

Michael KiwanukaI Need You By My Side
Het album komt er eindelijk aan. Het is moeilijk om niet van deze folktroubadour te houden. Bekend geworden als voorprogramma van Adele en inmiddels al een behoorlijk trouwe schare fans opgebouwd. Michael Kiwanuka doet op de twee reeds verschenen ep’s een indrukwekkende shuffle met een scala aan invloeden.

AmericaVentura Highway
Ook Bertolf staat stevig in zijn muzikale tradities. Dennis Bergkamp en Einstein wellicht uitgezonderd is alles en iedereen een product van traditie. Een van de inspiratiebronnen voor Bertolf op zijn nieuwe plaat is het geluid en de meerstemmigheid van Crosby, Stills, Nash & Young. America is een band die vaak verguisd is om de sterke gelijkenis met CSN&Y. Als ze een paar jaar gewacht hadden, was niemand erover gevallen. Het debuutalbum is een klassieker en ook latere singles als Ventura Highway maken de vierwieler tot een tweede huis.

The CoralPass It On
Dat je niet uit Amerika hoeft te komen om te kunnen klinken als een plezierig hobbelende huifkar bewijst het Britse The Coral al een carrière lang. De singles zijn altijd sterk, met Pass It On als persoonlijk favoriet.

The DecemberistsJune Hymn
Oh de kracht van eenvoud. Prachtig liedje van het laatste album van The Decemberists. Niet in de laatste plaats door de samenzang met modern day folk heldin Gillian Welch. Ik ben een sucker voor goeie tweede stemmen en koortjes. De zangpartij van de arbeid die het nieuwe album van Bertolf is, dwingt veel bewondering af.

Father John MistyHollywood Forever Cemetry Sings
Thema’s op het album van Bertolf zijn talrijk. Liefde, thuis komen, maar ook verlies en verder gaan. Someone’s got to help me dig. Ex-Fleet Foxes drummer J. Tillman zingt als Father John Misty over zijn opa. En over zo veel meer.

Judy CollinsMaid Of Constant Sorrow
Onze nieuwe hoofdgast van de Midnight Special is een groot bluegrass fan en dat is mede te danken aan de collectie en de muzikale vaardigheden van zijn vader. Een bekende bluegrass klassieker is Man Of Constant Sorrow. Ik ben dan weer erg gecharmeerd van deze versie door Judy Collins. A man needs a maid per slot van rekening hè.

Bob DoroughThree Is A Magic Number
Dat drie een magisch getal blijft, daar is Bertolf een mooi voorbeeld van. Zijn derde plaat is de plaat waarop alles samen valt, als een perfect pak sneeuw op een ruwe ondergrond. Ik heb het album al in zijn geheel mogen luisteren en dat was per direct reden om Bertolf uit te nodigen voor de tweede editie van de Midnight Special.

Hospital BombersTraditional Maori Fight Song #9
Op Valentijnsdag een protestavond tegen liefdesverdriet organiseren. Dat had ik willen verzinnen! Maar de eer gaat naar The Hospital Bombers. Doe mij een plezier en koop voor je lief, je ex, je moeder, de moeder van je lief of de moeder van je ex die geweldige dubbelsingle met What You Want van Moss en deze Moari Fight Song gewoon op één schijfje.

Electric Light OrchestraA Long Time Gone
Dit is meer de Bertolf ten tijde van zijn eerste plaat. Moment In Paradise stond al eens op een Perfect Kippenvel Compilatie en leverde in nog geen kwartier na de internet release een buitensporig enthousiaste tweet uit Zwolle op. Dit is een liedje van hetzelfde album, Zoom, uit 2001.

GirlsMagic
Past perfect achter Electric Light Orchestra aan. Al even Beatlesque. Father, Son, Holy Ghost van Girls is ook zo’n derde album waarbij ineens alles op zijn plek blijkt te vallen. It’s ma-a-a-gic!

The ChiffonsHe’s So Fine
Ik kan vast verklappen dat er op het nieuwe album van Bertolf een onvervalst George Harrison moment te beleven valt, met een even curieuze als geslaagde Midden-Oosten-twang. The quiet Beatle zelf was iets minder open over zijn invloeden. Na een tien jaar voortslepende rechtzaak kwam de rechter tot de uitspraak dat My Sweet Lord ‘onbewust gejat’ was van The Chiffons. Laat dat onbewust maar weg.

The Voices Of East HarlemRight On Be Free
Voor het zingen de kerk in? English Roses! Gospel mocht niet ontbreken op deze compilatie. The Voices Of East Harlem is een van de eerste gospelgroepen die uit de ghetto wist te breken en een brug zou slaan naar de profane wereld van de rock ’n roll. Hun eerste album kwam uit op Elektra en dit is de footstompin’ titeltrack.

Rufus WainwrightAgnus Dei
De meest opmerkelijke invloed die weerklinkt op het nieuwe album van Bertolf is die van Rufus Wainwright. Agnus Dei. Het laatste nummer der laatste nummers. Je zou er bijna van gaan geloven. Maar wie heeft het over God, met liedjes als deze? Rufus, Bertolf, Miserere nobis!