Madrid, ingepakt, met een strik erom. Balthazar kwam, zag en overwon. Deze Perfect Balthazar is hun setlist in Madrid. Gespeeld op het moment dat in Parijs 89 mensen in vrijheid, gelijkheid en solidariteit het leven verloren.

Liner notes:

Madrid, ingepakt, met een strik erom. Balthazar kwam, zag en overwon.

Een van mijn beste vrienden woont in Madrid en ik tipte hem dat Balthazar, het vijftal uit het Belgische Kortrijk, in zijn stad komt spelen.
‘Zal ik meegaan anders?’ appte ik in het volgende berichtje.

Zo gezegd, zo gedaan.

Grappig genoeg zag ik ze nog niet in mijn thuisland België, wel in de legendarische King Tuts Wah Wah Hut in Glasgow. In België vullen de vier mannen en één vrouw gemakkelijk de grotere zalen. Na hun tournee met Editors doen ze hetzelfde in enkele Oostblok-landen, maar in Schotland en Spanje zijn dat nog kleine zaaltjes. En het is fantastisch om een groep bezig te zien die al ervaring heeft met grotere zalen, maar dan een tandje moeten bijsteken in de kleinere.,

Mijn beste vriend en ik leerden elkaar ooit kennen op Lowlands en nu stonden we die avond in Madrid nog eens gebroederlijk bij een concert. En wat voor eentje. Balthazar ging d’r op en d’r over, Balthazar speelde de afgeladen volle Moby Dick Rock Club, een houten kajuit met een akoestiek om door een ringetje te halen, helemaal plat. Direct van in het begin als Patricia Vanneste het vioolloopje van ‘Decency’ inzet, voel je dat het een mooie avond wordt. En als je denkt dat dEUS’ Klaas Janszoons  de viool tot een rockinstrument heeft gemaakt, dan heb je haar nog niet gehoord.
Om van die pompende bas van Simon Casier, een absoluut stempel op het unieke Balthazargeluid, nog maar te zwijgen e. Het is zo bepalend in nummers als ‘Bunker’ en ‘Blood Like Wine’. Hoewel die zalige vijfstemmige samenzamg, vaak aangevuld met die van het publiek, in dat laatstgenoemde nummer … Raise you glass  to the night … natuurlijk ook veel doet. Deze avond rijgen ze de ene hit aan de andere. En dat op vrijdag de dertiende. Een glorieuze avond. Totdat … we het nieuws over Parijs horen en de avond toch in mineur eindigt.

Terwijl op hetzelfde moment dat wij Balthazar over Madrid zien heenwalsen, maken in Le Bataclan in Parijs terroristen een eind aan het leven van 89 mensen. Mensen die zich verzameld hebben om samen in vrijheid, gelijkheid en solidariteit van muziek te genieten. Wat kun je zeggen tegen alle mensen die hen lief hadden en nu achterblijven … add some music to your day. Daarom draag ik deze Perfect Balthazar, de setlist van Madrid, aan hen op.