Jazz en Country, het lijken twee onverenigbare werelden, twee uitersten van het muziekspectrum. Met deze playlist wil Didi Hardenberg – aka Perfect Jazz Dealer Par Excellence – laten zien, maar natuurlijk vooral laten horen, dat deze twee genres dichter bij elkaar liggen dan op het eerste gehoor doet vermoeden. Sterker nog, de crossover of samensmelting van deze genres heeft wonderschone muziek voortgebracht!

Enjoy!

Liner notes:

Met het album Nashville van Bill Frisell, naar mijn bescheiden mening de ultieme samensmelting van jazz, country en bluegrass. werd de americanajazz geboren. Althans, het begrip americanajazz. Nashville is namelijk niet het eerste album waar een kruisbestuiving tussen de genres plaatsvindt, of op één album broederlijk naast elkaar voorkomen. Denk aan het werk van Tom Waits, Little Feat (Lowell George), Ry Cooder en het meesterlijke debuutalbum van Rickie Lee Jones. Voor mij zijn er echter nog drie albums die ervoor hebben gezorgd dat de niet zo vanzelfsprekende mix van jazz en country door velen en zelfs door menig muziekliefhebber geapprecieerd werd. Namelijk Dreamland van Madeleine Peyroux, New Moon Daughter van Cassandra Wilson en Come Away With Me van Norah Jones. Op hun eigen manier laten ze horen dat ze schatplichtig zijn aan de grote country- en jazzzangeressen als Patsy Cline, Loretta Lynn en Billie Holiday.

Zoals gezegd, liggen jazz, soul en blues enerzijds en country, bluegrass en dichter bij elkaar dan je in eerste instantie zou verwachten. Immers, ze hebben dezelfde roots: de ‘cottonfields’ van de Verenigde Staten. Misschien wel de eerste artiest die ‘groot’ was in zowel de jazz, soul als country was Ray Charles. Toen ik nog in een kroeg werkte draaide ik wel eens de CD ‘Testify-The Soul Country Revue’ met werk van onder andere Tony Joe White en natuurlijk Dan Penn. Sommige gasten vonden die mix van country en en soul maar vreemd. Ik zei dan: ‘Wat dacht je van ‘I can’t stop loving you’ van Ray Charles, één van zijn grootste hits, is een regelrecht countrynummer.’ Uiteraard komt dit pareltje ook op de playlist voor. Maar vergeet vooral, als je deze playlist beluistert, dat het country of jazz is. Het is bovenal mooie muziek. De playlist bestaat, al zeg ik het zelf, stuk voor stuk uit prachtige nummers. Het is tevens het vermelden waard dat er drie acts van Nederlandse bodem bij zijn, te weten Kris Berry, Stevie Ann en Beans & Fatback.

– Didi Hardenberg