Gelukkig, nieuwjaar. Lekker opnieuw beginnen. En het begint goed. Atze de Vrieze neemt een geweldig voorschot op het nieuwe seizoen en laat je horen hoe 2014 gaat klinken. Wat een jaar hebben we voor de boeg…

Enjoy!

Liner notes:

1. Kate Boy – Northern Lights

Kate Boy mag dan een Australische zangeres hebben, het kwartet ademt verder in alle opzichten de Zweedse muziekcultuur. De artistieke elektronicasound van The Knife, uitgevoerd met de popskills van Miike Snow. Northern Lights komt van hun debuut-EP met dezelfde titel.

2. Asgeir – King And Cross

De jonge IJslander Asgeir Trausti liet zijn teksten schrijven door zijn vader en vertalen door John Grant. Van het origineel gingen er in eigen land 30.000 over de toonbank, genoeg voor een tiende van de bevolking, de campagne om hem een internationale ster te maken is pas net begonnen.

 3. Circa Waves – Get Away

Waar zijn de bands, vroeg The Guardian zich vertwijfeld af toen BBC’s befaamde Sound Of 2014 talentpoll bekend bemaalt werd. Wel, hier is een ouderwetse Britse no nonsens gitaarpopband, goed bevriend met Two Door Cinema Club. Op London Calling lieten ze zich live al goed zien, Best Kept Secret legde ze al vast.

 4. Chloe Howl – No Strings

You don’t even know if I’m the right sex, do ya? Chloe Howl rekent in deze uitstekende debuutsingle af met een waardeloze vent, die haar op afstand houdt en alleen af en toe de geneugten wil. Daar is Chloe – die oogt als het jonge zusje van La Roux – niet van gediend: “So let’s put this to bed, without crawling in your bed.”

5. Afterpartees – First/Last

All the way from Horst, Limburg, komt de leukste nieuwe band van Nederland. Zo’n band waar de meisjes verliefd op worden en de jongens een biertje mee willen drinken. Sympathieke powerpoptunes met een brutale uitstraling en een hoop lol. Pas een debuutsingle hebben ze uit, op het vinyl only label van Jan Kooi.

6. Thomas Azier – Ghostcity 

Een stuk ambitieuzer ingestoken is de carrière van Thomas Azier, die al drie jaar op allerlei talentlijstjes prijkt. Komend voorjaar moet dan eindelijk zijn debuutplaat uitkomen, met daarop deze geweldige grotestadssingle Ghostcity. Azier maakt elektronische wavepopsongs met een theatrale rand. Hij is vrienden met o.a. Stromae en Woodkid. Nu moet het gebeuren, eindelijk.

7. Vance Joy – Riptide

Ah, een echte hit, dat hoor je meteen, toch? Maar de platenmaatschappij van Australiër Vance Joy liet Riptide om de een of andere reden op de plank liggen. Het verhaal gaat dat er begin 2014 toch flink aan getrokken gaat worden. Vul maar in naast The Lumineers en Mumford And Sons.

8. Joey Bada$$ ft Maverick Sabre – My Yout

Chance The Rapper? Future? Of toch youngster Joey Bada$$? Wie wordt de frisse nieuwe rapper met cross-over potentieel? We houden het voorlopig op de laatste, die met deze aanstekelijke single alvast de liefde van BBC 1 coryfee Zane Lowe gewonnen heeft.

9. FKA Twigs – Papi Pacify

R&b zangeres FKA Twigs uit Londen wekte afgelopen jaar interesse met een paar zeer sensuele videoclips. Is het nu wurgseks of intense liefkozing? De beats van producer Arca zijn extreem minimaal en experimenteel, haar zang ongrijpbaar. Bijzondere artiest.

10. Town Of Saints – Carousel

Snowstar, het label van I Am Oak, Herrek en (de begindagen van) Kensington brengt ons nu Town Of Saints. De folkband rook alvast een beetje aan hitsucces met Carousel, een song die door een slepend vioolgeluid, een lichtvoetige xylofoon en vrouwelijke backing vocals direct blijft hangen. Noorderslag moet deze band naar een hoger niveau tillen.

11. Angel Olsen – Forgiven/Forgotten

Angel Olsen woonde in Chicago toen ze door Will Oldham onder zijn hoede genomen werd. Ze speelde in zijn band, hij werkte aan haar vorige plaat. Inmiddels woont ze in een klein dorp in North Carolina, uit de hectiek van de stad, en maakte ze een van verlatingsangst doordrenkt nieuw album. Forgiven/Forgotten is de eerste single.

12. Kingdom ft Kelela – Bank Head

De naam van r&b zangeres Kelela valt regelmatig in tiplijstjes voor het komende jaar. Ze is een protégé van Solange Knowles en deelt haar alternatieve, spannende kijk op r&b. Deze co-productie met producer Kingdom gaat nog een flink stuk verder dan Solange’s Losing You.

13. Jaakko Eino Kalevi – No End

Fin Jaakko Eino Kalevi verdient zijn brood als tramchauffeur in Helsinki, maar nu platenmaatschappij Domino (Franz Ferdinand, Arctic Monkeys) hem opgepikt heeft zou daar wel eens een einde aan kunnen komen. Al zouden we misschien beter labelgenoten Wild Beasts en Animal Collective als referentie kunnen noemen. Kalevi maakt mysterieuze, licht psychedelische, maar bepaald geen zware muziek. Bijzonder.

14. Jessy Lanza – Giddy

Het Hyperdub label van Kode9 was ooit een baken in de ontluikende dubstepscene, maar dat stadium is het label al lang ontgroeid. Een van de nieuwe kroonjuwelen is Jessy Lanza, een zangeres die r&b combineert met avontuurlijke elektronische producties. Een beetje in de lijn van Kelela dus, en dit mogen gerust het geluid van nu noemen.

15. Migos – Versace

Een van de belangrijkste undergroundhits in de Amerikaanse hiphop van 2013 komt op naam van het trio Migos uit Atlanta, de hoofdstad van de dirty south rap. Met name toen Drake een variant maakte op deze mixtape kraker, ging het los. Begin 2014 wordt mixtape Young Rich Niggers 2 verwacht, en wie weet wat daarna nog komt.

16. Young Fathers – I Heard

Young Fathers, een hiphop soul psychedelic crew uit nota bene Edinburgh, stond eind 2013 al op Le Guess Who en is al vastgelegd voor Where The Wild Things Are. Even luisteren dus. Het aanstaande album is geen onbetwist succesverhaal, maar deze iets oudere single I Heard (met duistere video) is het horen meer dan waard.

17. Marijuana Deathsquads – Ewok Sadness

De raarste act van deze playlist komt uit Minneapolis en draagt de spectaculaire naam Marijuana Deathsquads. Tarantino had het kunnen verzinnen. Het begint nog lieflijk, met koorachtige zang, maar gaandeweg wordt de songs steeds merkwaardiger en vervormder. Hun nieuwe album draagt de bizarre gospeltitel Oh My Sexy Lord.

18. Dan Croll – From Nowhere

Helemaal niet zo weird is Dan Croll, een nerdy Brit die op London Calling afgelopen najaar een redelijke show neerzette. Deze single ging afgelopen jaar ongemerkt aan iedereen voorbij, maar zet hem vooral nog eens op, het is echt een uitstekend popliedje. Croll heeft oor voor goede melodieën, en gooit er op zijn Vampire Weekends soms een Afrikaans ritme tegenaan.

19. Taymir – Aaaah

Ook op London Calling afgelopen najaar stond deze band uit Den Haag. Precies in die week werd hun single Aaaah uitgeroepen tot 3FM Megahit. Terecht, want het is een ouderwets lekkere Britpopsong zoals je ze op het moment weinig hoort. De band is erg jong, maar mag ongetwijfeld veel gaan spelen in 2014.

20. Luke Sital-Singh – Nothing Stays The Same

Voor de liefhebbers van Ben Howard is er deze jonge singer-songwriter uit zuid-west Londen. Hij bracht de afgelopen anderhalf jaar drie EP’s uit, met deze tranentrekker op de laatste, Tornado. Het is zo’n liedje waar mensen hun levensmotto’s uit ontlenen. Ook interessant voorliefhebbers van dit soort muziek: George Ezra en Bear’s Den.

21. Jungle – Platoon

Jungle, twee jongens uit Londen in fraaie joggingpakken die alleen bij hun voorletter aangesproken wensen te worden. Dat wekt interesse, nietwaar? Twee sensuele, eigenwijze singles kwamen er afgelopen jaar uit. In 2014 zou een album moeten volgen. Intrigerende sound.

 22. Mapei – Don’t Wait

Nog een r&b zangeres? Jazeker. En weer een met een spannend randje? Ja hoor. Hier is Mapei. Wacht even, die naam zagen we al in 2008 op Eurosonic langs komen. Is dat dezelfde? Ja, daar lijkt het verdomd veel op. Nu heeft de Zweedse wel een sterke single op zak met Don’t Wait. Benieuwd wat volgt.

 23. Iisa – S€ pyörittää

Zangeres Iisa is frontvrouw van het Finse electropoptrio Regina, dat jij waarschijnlijk net zo min kent als ik. Ze komt begint 2014 met een soloplaat waarop dit liedje met onuitspreekbare titel staat. Gelukkig blijft het wel meteen in je hoofd zitten. In Finland komt de lente vroeg.

24. Rita Zipora – Wasem

Is dit Eefje de Visser in de remix? Pien Feith in het Nederlands? Nee, het is Rita Zipora, een nog onbekende Amsterdamse die begin januari haar debuutplaat uitbrengt. Debuutsingle Wasem is eenvoudig en voelt toch een beetje mysterieus. Toegankelijk, romantisch en toch een beetje artistiek. Kijken of ze dit een mooi vervolg kan geven.

 25. The Big Ups – Goes Black

What happens when all goes black? Dat zijn de betere levensvragen. De Amerikaanse punkband The Big Ups stelt die vraag in vliegende vaart op de single bij hun aanstaande debuutalbum. Volgens Incubate programmeur Peter Meeuwsen gaan we het straks met zijn allen over deze band hebben.