20 tracks of 20 best records of 2008. Only great stuff.

Liner notes:

De 20 ‘beste’ albums van het jaar: dat impliceert een ranking. En da’s lastig. Tenzij je natuurlijk voldoende populatie hebt (Wiskunde A, 2e jaar, blok 3), dan is het zeker mogelijk om een betrouwbaar overzicht te krijgen. We hadden 64 mensen maar liefst. Deze lijst is dus betrouwbaarder dan, pak ‘em beet, een gemiddelde Iens-recensie. De lijst is wel erg ‘semi-alt., blanke, middelbare mannen’: hardcore hip hop en dance ontbreken veelal. Maar voor die genres was het gewoon niet echt een goed jaar. Niet dat alles slecht was, maar er was geen sprake van echte buitencategorie vonden we met z’n 64en.

De Top 5 verdient iets meer aandacht:

1. Elbow // The Seldom Seen Kid

Dit is dus de absolute nummer 1. Boven alle twijfel verheven. Dat vinden veel mensen, al zijn er ook twijfelaars. 11 grote kleine liedjes, bezongen met een prachtige stem. Wat een band, wat een jaar: 18 jaar samen en dan (pas) je beste album maken, een Mercury Award in de wacht slepen en volle zalen op de banken krijgen.

2. The Last Shadow Puppets //
The Age of the UnderstatementEn dit is dan logischerwijs de absolute nummer 2. Het uitdehandgelopen-hobbybandje van Alex Turner en Miles Kane. Alles is er natuurlijk al over dit album en deze helden gezegd (hier ook). Over the looks, het geluid, de 22 jaar, de referenties, de half-goden die ze beiden zijn.

3. Fleet Foxes // Fleet FoxesStiekem is dit natuurlijk het album dat wij nog draaien als alle dagen zondag zijn. Fleet Foxes, uit Seattle nota bene. Er zit van alles in: Beach Boys, Crosby Stills & Nash, gospel, pop. Bri-hil-ja-hant.
4. MGMT // Oracular SpectacularMGMT is voor ons Bowie meets The Flaming Lips. Maar er vallen nog wel meer combinaties te maken. Uit 2008, maar in werkelijkheid tijdloos (om maar weer eens een cliché uit de kast te trekken). ‘Shape-shifting psychedelic pop’ lazen we ergens. Dat zal dan wel kloppen.
5. Bon Iver // For Emma, Forever AgoUitgesproken als ‘bohn ie-vair’, ‘goede winter’ op z’n Frans. OOR vond het waarschijnlijk daarom ook ‘de ultieme winterplaat’. Hypnotiserende harmonieën waarbij het voelt alsof of elk moment de storm kan losbarsten (toe maar, poëtische lyriek!). Prachtig. Laat zich goed mengen met Fleet Foxes & MGMT.
En de nummers 6 t/m 20:6. Vampire Weekend // Vampire Weekend
Al zou het jaar eindigen in het voorjaar, was dit de winnaar geweest.7. Duffy // Rockferry
Natuurlijk is het niet de nieuwe Amy Winehouse. Maar zeker wel het aangetrouwde achternichtje van Dusty Springfield.8. De Jeugd Van Tegenwoordig // De Machine
Die beats. Die gasten. Die teksten.9. TV On The Radio // Dear Science
Net als Radiohead begrijpen we dit ook pas echt in de 2034. En nu al vinden we het goed. Deze jongens komen ook hard!10. Santogold // Santogold
Heerlijk gefreakte kwartjesraap-muziek gemixt met dub, electronica, punk, rock, reggae, new wave, ska en hiphop. Een soort 10.000-granen brood, boordevol goeie dingen.

11. Kings of Leon // Only by the Night
Alleen al om de single Sex on Fire. Recht zo die gaat-rock met een heel slim randje.

12. Shearwater // Rook
Other people also liked Bon Iver & My Morning Jacket.

13. Raphael Saadiq // The Way I See It
Op papier is een man die Marvin en Smokey 40 jaar later doet, zeker na een mevrouw uit Engeland die op dezelfde wijze miljoenen verkocht (en van schrik aan de foute drugs ging), een slecht idee. Met genoeg talent, zo’n Stem, zulke songs en in werkelijkheid is dit wat je wil horen.

14. The Kooks // Konk
Last.fm zegt: Similar artists: Arctic Monkeys, The Wombats, Razorlight, The Fratellis, The Last Shadow Puppets. Een beetje waar. Alleen dan net even wat minder geniaal, en soms is dat ook wel fijn. Als het net even wat luchtiger moet.

15. My Morning Jacket // Evil Urges
Geldt bijna hetzelfde voor als Shearwater.

16. The Ting Tings // We Started Nothing
Natuurlijk is het Peaches op herhaling. OK, het is minder hoekig en het swingt iets meer.

17. Foals // Antidotes
Olympic Airways mag echt de hele dag aan. Alleen mensen die de hele dag Technische Death Metal uit Noorwegen draaien vinden dat een slecht nummer.Volgende week in Tivoli.

18. The Streets // Everything is Borrowed
Alles is geleend… van zichzelf. Volstrekt origineel blijft hij. Het is nooit meer zo goed als Original Pirate Material geworden. Misschien had ie er net als Elbow 18 jaar mee moeten wachten. Maar het staat niet voor niets in de Top 20. En On The Edge Of A Cliff is briljant!

19. Bloc Party // Intimacy
De sound blijft te gek. Onderhuidse agressie, rusteloos… Niet voor op zondagochtend in ieder geval, maar dan blijven er nog een hoop ochtenden, middagen en avonden over.

20. LeLe // Flage
Dikke vette knipoog/vinger naar alles wat goed fout is in de popmuziek en tóch gewoon er in slagen om een goed album te maken. Da’s knap. Of het uiteindelijk echt beter is dan Glasvegas (nr. 22) of José James (26), daar twijfelen we over… Maar fuck-it: het is Hollands én goed én grappig én hij met z’n haar zo van links naar rechts is de bom.