Het begon met een bericht in de NRC dat 1994 het allerbeste muziekjaar ever-ooit was. De Perfect die onze Norbert vervolgens maakte toont inderdaad onomstotelijk aan dat dit een geweldig jaar was. Maar, was het ’t überbeste muziekjaar?  Er waren er genoeg die daar aan twijfelden. Gelukkig voor ons. Want dit betekent het begin van een geweldige nieuwe serie, Perfect 19xx. Rick de Leeuw, bijvoorbeeld, vond 1977 het beste jaar dat onze oren is overkomen. En als je luistert ga je toch twijfelen over 1994…op z’n minst.

Enjoy!

Liner notes:

1977 is een verwarrend jaar. Abba zingt ongevraagd het bloed onder onze nagels vandaan. De Bee Gees terroriseren de hitparades, Supertramp en de Eagles doen verwoede pogingen nog saaier te zijn dan Al Stewart, Elvis Presley bezwijkt onder zijn eigen wansmaak en zelfs good ol’ Paul McCartney is het spoor volledig bijster. Het enige goede nieuws dat er te melden valt, is dat Elton John – na zeven platen in zeven jaar – in 1977 eindelijk géén nieuwe plaat uitbrengt.

Gelukkig waait er vanuit de goten van Londen en New York een nieuwe wind. Met hartverwarmende arrogantie wordt het wiel opnieuw uitgevonden, in de vochtige kelders van de rockgeschiedenis weerklinkt een nieuw enthousiasme en met drie akkoorden en een rauwe strot wordt de popmuziek gewelddadig gereanimeerd.

One, two, three, four…

Rick de Leeuw