Muziekblog Nummer Van De Dag plaatste vandaag haar 1000ste stuk! Dat betekent een verzameling van 1000 bijzondere liedjes, en 1000 verhalen over die liedjes. Om het te vieren schreef Leo Blokhuis een bevlogen stuk over Otis Reddings ‘Try A Little Tenderness’. De vaste Nummer Van De Dag-redactie boog zich ondertussen over een onmogelijke taak: 18 favorieten selecteren uit de 1000. Criterium was dat het nummer steengoed moest zijn, maar het verhaal bovendien meerwaarde moest kunnen bieden. Hoofdbrekerij dus, maar met een resultaat waar op meerdere manieren van te smullen valt.

Hier is de Perfect Nummer Van De Dag.

Enjoy!

Liner notes:

1. The Rolling Stones – Gimme Shelter

Achtergrondzangeres Merry Clayton schittert op dit moment in de verse documentaire 20 Feet From Stardom, waarin ze vertelt over de bizarre nacht dat ze hoogzwanger de Rolling Stones-studio bezocht om één van de meest memorabele zangbijdragen ooit op te nemen. Wat ze niet vertelt, is dat al jaren het gerucht de rondte gaat dat de intense zangsessie oorzaak was voor een miskraam. In juni 2011 besloten we deze mythe te onderzoeken.

Lees verder op Nummer van de dag >>

2. El Rego – Hessa

 

Van een vage mythe naar een levensechte Afrikaanse soullegende, zoals zoveel oudgedienden door het Daptone-label aan de nieuwe generatie souljunkies bekendgemaakt. Wat gebeurt er als je in de huid kruipt van El Rego en nostalgisch terugblikt op een glorieuze carrière in Benin?

Lees verder op Nummer van de dag >>

3. The Velvet Underground – Femme Fatale

Lou Reed, die dit jaar overleed, heeft helaas maar een bijrol in dit verhaal. In opdracht van Andy Warhol schreef hij ‘Femme Fatale’ als een sneer naar de mooie Edie Sedgwick, omdat Warhol niet kon hebben dat Sedgwick verliefd was op Bob Dylan, die op zijn beurt weer verliefd was op Sara Lownds. Verwarrend? De infographics in ons artikel over ‘Femme Fatale’ scheppen helderheid.

Lees verder op Nummer van de dag >>

4. Stranded Horse – What Difference Does It Make

http://www.nummervandedag.nl/post/5517692277/what-difference-does-it-make-van-stranded-horse/

Van de intriges in New York City gaan we naar West-Afrika. Ontmoet de Kora, een lokaal instrument dat doorgaans tot een harpsoort wordt gerekend. Het bestaat uit een grote kalebas die in tweeën gesneden is en waar een dierenhuid op bespannen is, en een lange mahoniehouten hals. En je kunt er prachtige The Smiths-covers op kunt spelen, zo bewijst Standed Horse.

Lees verder op Nummer van de dag >>

5. Marvin Gaye – I Heard It Through The Grapevine

Deel één van de tweeluik “Het gelijk van een eigenwijs genie” over Marvin Gayes talloze ruzies met Motown-baas Berry Gordy (deel 2 hier: http://www.nummervandedag.nl/post/5517689537/whats-going-on-van-marvin-gaye/#.UrIMYGRDtD0). ‘I Heard It Through The Grapevine’ is een regelrechte klassieker die in veel lijstjes voorkomt, wat het feit dat er zo’n enorme strijd aan vooraf ging nog moeilijker te bevatten maakt.

Lees verder op Nummer van de dag >>

6. Bettye Swann – Then You Can Tell Me Goodbye

De stadse Detroit-soul van Marvin Gaye nodigt uit om het genre ook eens van de andere kant te bekijken. Plattelandser dan de charmante Bettye Swann krijg je ze bijna niet. Op het randje van country en soul, waar genoeg spannende dingen gebeuren, zingt deze southern belle de sterren van de hemel in het hartverscheurende ‘Then You Can Tell Me Goodbye’. Inclusief enkele andere countrysoul-liedjes die je niet mag missen.

Lees verder op Nummer van de dag >>

 

7. Penny & The Quarters – You And Me

Wie eenmaal aan het wegzwijmelen is, blijft natuurlijk aan de gang. Penny & The Quarters werden ontdekt door acteur Ryan Gosling, die bij toeval aan de opnamen van ‘You And Me’ kwam. Hij gebruikte het in de soundtrack van de film Blue Valentine, waarna zo ongeveer iedereen die die film zag als een waanzinnige probeerde te achterhalen van welke groep dat mooie liedje toch was. Gosling wist het zelf ook niet. Zelfs de platenbaas had geen idee. Verslag van een grootscheepse zoektocht naar een gouden keeltje.

Lees verder op Nummer van de dag >>

8. Danger Mouse & Sparklehorse ft. The Flaming Lips – Revenge

Deze compilatie wordt intenser, en veel intenser dan ‘Revenge’ kennen we ze niet. Het staat op het afscheidsalbum van Sparklehorse-genie Mark Linkous, waarop hij zijn laatste nummers door andere artiesten liet zingen omdat hij het door zijn depressie zelf niet meer aankon. Het tragische is dat hij zelfs de release van het album in juli 2010 al niet meer meemaakte; enkele maanden daarvoor schoot hij zichzelf door het hart.

Lees verder op Nummer van de dag >>

9. Jackson C. Frank – I Want To Be Alone

‘I want to be alone’, beter kun je Jackson C. Frank niet typeren. Vaak draagt het gekwelde imago van een muzikant bij aan zijn of haar bekendheid; bij Jackon C. Frank niet. Een leven vol schuwheid en zonder succes, je gunt het geen mens. Zeker niet wanneer hij zulke adembenemende liedjes heeft gezongen. Dit is bij lange na niet de enige poging van een muzieksite om een artiest uit de obscuriteit te trekken, maar er zijn maar weinig artiesten die het zo hard verdienen als Jackson C. Frank.

Lees verder op Nummer van de dag >>

10. Black Sabbath – Sabbath Bloody Sabbath

Jongens, even wakker worden. De riff van ‘Sabbath Bloody Sabbath’ is daar uiterst geschikt voor. Die riff, die kan eigenlijk alles; hij redde ooit een heel album, net toen de Black Sabbath-leden op het punt stonden het bijltje erbij neer te gooien omdat het kasteel waarin ze verbleven geteisterd werden door spoken. Juist. Misschien moet je dit verhaal in zijn geheel lezen om het te begrijpen.

Lees verder op Nummer van de dag >>

11. Tito Puente – Mambo Macoco

Nu we wakker zijn, is het tijd om te dansen. Want ook in Nederland wordt wel eens gedanst, zelfs op straat, bijvoorbeeld in de Amsterdamse Bijlmer. Voor wie niet kan wachten tot het kwik boven de twintig komt en intussen het liefst lekker binnen zit, is Tito Puente een uitstekende uitvlucht.

Lees verder op Nummer van de dag >>

12. Rodriguez – Sugar Man

Toen we in 2011 over Sixto Rodriguez schreven, was er nog geen documentaire waarmee de man de wereldfaam zou vergaren die hij altijd al verdiende. Een verhaal dat we inmiddels allemaal kennen, maar daarom niet minder mooi.

Lees verder op Nummer van de dag >>

13. The Pixies – Tame

Hoe zinderend The Pixies op hun albums ook zijn; live doet de band er altijd een schepje bovenop. Al in de eerste zin van de live-versie van ‘Tame’ overstijgt zanger Frank Black de originele uitgave, in een pose die suggereert dat geen orkaan de man ook maar een beetje uit balans zou kunnen brengen. Een liedje als ‘Tame’ luister je niet alleen via de speakers, The Pixies moet je zién.

Lees verder op Nummer van de dag >>

14. Jonathan Wilson – Cecil Taylor

Het is heerlijk om te speculeren over een liedje, over de tekst, over die ene waanzinnige live-uitvoering, maar het is ook fijn om de artiest rechtstreeks te kunnen vragen naar zijn of haar beweegredenen achter een mooi nummer. Bij Jonathan Wilson grepen we die kans en interviewden hem over ‘Cecil Taylor’, een nummer over “een jazzpianist die misschien wel één van de meest uitgesproken en wilde karakters in zijn soort is.”

Lees verder op Nummer van de dag >>

15. Elvis Costello & The Attractions – I Want You

We schreven drie dagen achter elkaar over onze favoriete ‘I Want You’-liedjes, maar Bob Dylan en Kiss waren geen partij voor Elvis Costello. Een poll op Facebook liet daar geen twijfel over bestaan, maar stiekem wisten we het allang. De manier waarop Costello je tegen alle muren van je eigen gevoel smijt is ongeëvenaard. Dan weer verlangen, dan weer pijn, dan weer lust, dan weer sarcasme. Uitputtend mooi.

Lees verder op Nummer van de dag >>

16. Johnny Nash – I Can See Clearly Now

Nummer van de Dag zou Nummer van de Dag niet zijn, als we niet af en toe stil zouden staan bij de gebeurtenissen uit ons eigen leven. Die bepalen namelijk bij uitstek welke muziek we opzetten en koesteren. Dit stuk is een voorbeeld van hoe onze gemoedstoestand uiteindelijk dicteert welk nummer de dag zal domineren.

Lees verder op Nummer van de dag >>

17. Guns N’ Roses – Nightrain

Bam! Nog even vol gas, voor we deze compilatie in stijl afsluiten. ‘Nightrain’ vertelt een verhaal uit de tijd dat het jongensboek Guns N’ Roses nog niet gitzwart gekleurd was door heroïne en wantrouwen. Drank was echter geen bezwaar; het lied is een ode aan het Amerikaanse slobberwijntje Night Train Express en heeft dus ook niets met het openbaar vervoer te maken. Cheers.

Lees verder op Nummer van de dag >>

18. Lykke Li – Tonight

Na zo’n Night Train Express-sessie is er vooral behoefte aan rust, bezinning en flink wat uren slaap. Als je laat in de nacht alleen op je kamer zit en nog per se een liedje wil luisteren voor het licht uitgaat, kies dan voor Lykke Li’s kwetsbare ‘Tonight’ en haar prachtige, simpele videoclip. Een intiem moment aan het eind van deze eclectische greep uit 1000 Nummers van de Dag. Welterusten.

Lees verder op Nummer van de dag >>