Lang leve de niche! De Bo Diddley beat blijkt een clave ritme te zijn, een Afrikaans bel patroon om precies te zijn. Als je het hoort, hoor je het overal (net als het lettertype Helvetica). Theo maakt echter geen allegaartje, maar een selectie van het beste dat er qua Bo Diddley Beat te halen valt.

Liner notes:
Bo Diddley Beat
Het is dankzij de Britse Florence Welch dat ik liedjes met een Bo Diddley Beat ben gaan verzamelen. En ik ben niet eens een fan van haar muziek. Maar haar cover van Buddy Holly’s ‘Not Fade Away’ kwam me zo bekend voor… Het duurde even voordat het kwartje viel. Had K.T. Tunstall een paar jaar eerder niet een nummer gemaakt met  precies zo’n beat?  En U2’s Desire? Dat was toch ook een Bo Diddley Beat?
 
 
Stijlicoon
Bo Diddley dus! Een man, een beat, een stijlicoon bovendien (zou Jack White anno 2012 met een all female band opgetreden hebben als Bo Diddley dat in de jaren vijftig en zestig niet al gedaan zou hebben met Lady-Bo en The Duchess? Jack Whites dames lijken namelijk verdacht veel op The Duchess!).
 
Ontwerper
Naast stijlicoon was Bo Diddley bovendien de ontwerper van een aantal van de (nog steeds) meest futuristische gitaren ooit gebouwd (zoals zijn rectangular guitar en zijn Billy-Bo Jupiter Thunderbird’, hier en hier). Deze gitaren worden nu nog gespeeld door o.a. ZZ Top frontman Billy Gibbons en jawel, Jack White!
 
The Beat
Een zwaar onderschat artiest wellicht? Niet eens zozeer vanwege zijn liedjes want nummers als ‘Bo Diddley’, ‘Hey! Bo Diddley’ en ‘Who Do You Love’ zijn op het eerste gehoor toch wel erg inwisselbaar. Maar generaties muzikanten hebben zich bij het schrijven van songs wel laten beïnvloeden door die betreffende aanstekelijke beat, van Gun Club tot Pat Benatar en van Acid Junkies tot Dr. John.
 
Omdat het nooit lukt om alle liedjes die een Bo Diddley Beat hebben te verzamelen heb ik me beperkt tot een Perfect met persoonlijke favorieten…. Veel luisterplezier!