Synthetisch snoepgoed voor in elke hoek! Gestrooid door Guuzbourg (met de hulp van wat pietjes*)

Enjoy!

Liner notes:

‘I was never worried that synthesizers would replace musicians. First of all, you have to be a musician in order to make music with a synthesizer.’ Aldus Robert Moog, uitvinder van het naar hemzelf vernoemde, analoge knopjes-en-toetsen-apparaat.

De slechte naam die de synth ooit had (kil, zielloos, muziek voor en door robots), is inmiddels flink schoongeboend. Als Leo Blokhuis, toch jarenlang promotor van baardige jongens met een gitaar, momenteel een documentaire aan het maken is over Moogs, Fairlights, Korgs en DX7’s, dan is de rehabilitatie compleet.

5 december is een mooie gelegenheid om Syntherklaas te vieren, de wederopstanding van de synthesizer, met voorbeelden uit de lage landen uit heden en verleden.

Nederland kent een aantal toetsentovenaars, te beginnen met Tom Dissevelt en Dick Raaijmakers, die al in de jaren vijftig van de vorige eeuw in het Natuurkundig Laboratorium (NatLab) van Philips experimenteerden met elektronisch gegenereerde geluiden. Andere Nederlandse, minder bekende synthpioniers zijn Ron Boots (actief vanaf de mid-eighties), Ton Scherpenzeel en Klaas-Jan Mulder die als Kajem composities van Bach versynthen en de opvallende combinatie Rick van der Linden/Robbie van Leeuwen, twee Nederpopgiganten die in de late jaren zeventig het gelegenheidsproject Mistral startten en synthipop maakten toen de term nog moest worden uitgevonden. Persoonlijke favoriet is Spectral Display’s It Takes a Muscle, een track die later nog is gecoverd door M.I.A..

In Belgie werd en wordt ook prima electronica gemaakt. Voorbeelden uit deze playlist zijn Telex (uit 1979), de gefrituurde tegenhanger van Kraftwerk, new wave helden Nacht und Nebel en het onlangs herrezen artrockcollectief Arbeid Adelt!, met Marcel Vanthilt.

Uit het nu komen onder meer OIJ, Fatima Yamaha (=Bas Bron), gelegenheidsclub Knalland en Junkie XL, die zich hier van zijn meest vangelische kant laat horen.

Synthetisch snoepgoed voor in elke hoek!

– Guuzbourg

(*Met dank aan Lars Meijer, Kees Jan Sloff, Kees van den Berg)